Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль нічого не змінює на краще для того, щоб виконувати раніше підписаний меморандум в інвесторами в «зелену» енергетику та подолати боргову кризу в галузі.

Про це сказав директор ТОВ "Екотехнік Велика Добронь" Владислав Жовніренко.

«Виконання меморандуму Кабміном дуже важко йде. Нічого змінюється в кращу сторону», - сказав інвестор.

За його словами, його компанії держава не виплатила жодної копійки боргу.

«Ми звернулися до суду, але тим компаніям, які звернулися до суду «Гарантований покупець», не гасить заборгованіть», - сказав Жовніренко.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

За його словами, через це компанія не отримала кошти, яки нещодавно виплачувалися за рахунок залучення кредиту від «Укренерго».

«Вони дали кошти тільки тим компаніям, які не судяться з «Гарпоком», - зазначив Жовніренко.

Нагадаємо, 10 березня представники іноземних інвесторів написали лист ВолодимируЗеленському з вимогою втрутитися в критичне ігнорування владою умов меморандуму щодо відновлюваної енергетики, оскільки Кабінет міністрів порушує графік виплати боргів за вироблену у 2020 році "зелену" електроенергію.

Раніше повідомлялося, що Європейський парламент стурбований невиконанням Кабміном Дениса Шмигаля зобов'язань щодо погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії.

Іноземні інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року, однак цього не сталося.

Станом на 15 березня виплачено лише 3 мільярди гривень "старого" боргу. Крім того, інвестори не бачать жодних рішень Кабміну щодо виплати інших боргів в обсязі 13,4 млрд грн протягом цього року.

Представник Єврокомісії в Україні Торстен Велерт вказує, що Кабмін повинен виплатити борги підприємствам відновлюваної енергетики, як того вимагає підписаний у 2020-му меморандум, а також максимально наблизити момент запуску "зелених" аукціонів в Україні для подальшого зниження вартості електроенергії з відновлюваних джерел.