Протягом 2020 року ДЕІ склала 3777 протоколів про адміністративні правопорушення у сфері водних ресурсів, розрахувавши 188 мільйонів гривень збитків. Внаслідок скиду небезпечних речовин, недостатньо очищених стоків та засмічення річок Україні вже до 2050 року загрожує дефіцит питної води.

Про це у Всесвітній день водних ресурсів повідомляється на сайті Державної екологічної інспекції.

«Сьогодні близько 3,6 мільярда людей у світі страждають від нестачі чистої питної води. Внаслідок зміни клімату і забруднення річок вже до 2050 року дефіцит ресурсу відчують близько 5 мільярдів жителів Землі.

Проблема нестачі води очікує і на Україну. За даними національної Гідрометслужби, концентрація токсичних сполук в українських річках в 30-40 разів перевищує гранично допустимі норми. Через це, згідно з прогнозами Інституту водних проблем і меліорації, вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду», - зазначив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

Посадовець підкреслив, що прісна вода – один з найважливіших складників довкілля, завдяки якому на Землі існує життя. Вода вважається відновлюваним ресурсом, однак, незважаючи на це, її запаси катастрофічно зменшуються.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

«Захист водних ресурсів України має стати пріоритетним завданням, адже йдеться про життя мільйонів людей. І Держекоінспекція постійно працює над посиленням контролю у цій сфері. Зокрема, торік було підписано Меморандум про співпрацю з Держводагентством, в рамках якого працюємо над створенням системи оперативного спостереження за станом водних об'єктів», - зауважив Андрій Мальований.

За його словами, дуже важливу роль у збереженні чистої питної води відіграє кожен громадянин.

«Заощаджуючи воду та прибираючи сміття з прибережних смуг, ми робимо вклад у спільне майбутнє», - наголосив Андрій Мальований.