Генеруючі компанії "Центренерго" і "Донбасенерго" закликали НКРЕКП зняти штучні цінові обмеження на ринку електроенергії (так звані прайс-Кепи).
Про це повідомили член дирекції «Центренерго» Сергій Колесніков і комерційний директор «Донбасенерго» Олег Ларіонов в ході виступу на ток-шоу Energy Freedom.
"Що ми пропонуємо як компанія? Прийняти все-таки зрозумілу методику прайс-кепів, де б були мінімальні обмеження. Зрозуміло, що в нинішній ситуації обмеження будуть, хоча я згоден з усіма колегами з генерації, що їх не повинно бути. Але оскільки нас побоюються, що щось ми будемо робити, вони повинні бути, але вони повинні бути адекватні. А не як зараз, на мій погляд, необгрунтовані 2,048 в денний період і 1,2 в нічний (грн / кВтгод-прим.» ",- повідомив Олег Ларіонов, топ-менеджер Донбасенерго.
За словами члена дирекції "Центренерго" Сергія Колеснікова, існуюча система прайс-кепів не дозволяє генерації отримувати об'єктивну ціну за вироблену електроенергію.
"Ті ж проблеми з регулюванням нового ринку, з наявністю прайс-кепів, які не дають можливості об'єктивно виставляти ту ціну на ринку, яка складається в даний момент в системі», - зазначив Колесніков.
Раніше з аналогічним закликом про скасування штучного обмеження ціни до НКРЕКП звернулася компанія ДТЕК.
За твердженням компанії, саме адміністративне втручання в роботу ринку з боку НКРЕКП і штучні обмеження спровокували кризу на енергетичному ринку, яка триває з 2019 року.