Міністерство фінансів пообіцяло Європейському банку реконструкції та розвитку виплатити раніше накопичені борги перед інвесторами у відновлювану енергетику за рахунок випуску гарантованих державою облігацій на міжнародних ринках.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко повідомив під час зустрічі з президентом ЄБРР Оділь Рено-Бассо.

"Міністр фінансів зазначив, що в Україні зацікавлені в якнайшвидшій стабілізації ринку енергетики і додав про можливість випуску облігацій, гарантованих державою на міжнародних ринках капіталів для покриття боргу перед виробниками альтернативної енергії в першому півріччі 2021 року", – сказано в повідомленні Міністерства.

Нагадаємо, ЄБРР є одним з найбільших інвесторів у сектор відновлюваної енергетики України.

Раніше повідомлялося, що Європарламент стурбований невиконанням Кабміном Дениса Шмигаля зобов'язань з погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Іноземні інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% «старого» боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року, однак цього не сталося.

Станом на 15 березня виплачено лише 3 мільярди гривень «старого» боргу. Крім того, інвестори не бачать ніяких рішень Кабміну щодо виплати інших боргів в обсязі 13,4 млрд грн, які повинні бути виплачені протягом цього року.

Представник Єврокомісії в Україні Торстен Велерт вказує, що Кабмін повинен виплатити борги підприємствам відновлюваної енергетики, як того вимагає підписаний в 2020-му меморандум, а також максимально наблизити момент запуску «зелених» аукціонів в Україні для подальшого зниження вартості електроенергії з відновлюваних джерел.