Кабінет Міністрів України повинен знайти джерела фінансування для виконання вимог Нацплану щодо скорочення викидів на ТЕС і ТЕЦ України, щоб уникнути дефіциту енергопотужностей в 2023 році.

Про це заявив комерційний директор компанії Донбасенерго Олег Ларіонов.

"Згідно Нацплану зі скорочення викидів, з 2023 року найефективніші блоки повинні будуть виведені з роботи. І, на мій особистий погляд і всіх енергетиків, це категорично неправильно і треба переглянути дані постанови Кабінету міністрів, з метою грамотної реструктуризації та пошуку фінансування даних заходів", - сказав Ларіонов.

За його словами, в Європі цей період екомодернізації енергетичних підприємств, які працюють на вугіллі, займав близько 20 років і гроші виділялися за рахунок споживачів.

"А у нас це вирішили зробити за 3-4 роки без якоїсь фінансової підтримки»,-обурився представник «Донбасенерго».

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Раніше в держкомпанії "Центренерго" заявили, що Україна втратить можливість експлуатувати 11 вугільних енергоблоків теплоелектростанцій з 1 січня 2023 року через невиконання НПСВ, оскільки для екологічної модернізації цих потужностей немає джерела фінансування.

Як вказував прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Нацплан зі скорочення викидів був затверджений попередніми урядами без економічного обґрунтування і розрахунків, тому екомодернізація енергопідприємств повинна початися з 2023 року. Зі свого боку заступник міністра енергетики Максим Немчинов заявив про необхідність якнайшвидше визначитися з джерелами фінансування заходів Нацплану зі скорочення викидів. В іншому випадку Україна матиме ще більший дефіцит електроенергії в системі вже наступного року, адже доведеться вимикати енергоблоки, якщо на них не буде встановлено дороге Очисне обладнання. А втрата такого обсягу теплової генерацій - це пряма загроза енергетичній безпеці країни.

За підрахунками Міністерства енергетики на екологізацію енергетичної сфери необхідно понад 4,1 млрд євро.

Зі свого боку народний депутат, член парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко зазначила, що виконання Нацплану зі скорочення викидів необхідно починати з найбільш реалістичних заходів з екомодернізацій. Депутат зареєструвала постанову, де закликає уряд якомога швидше розробити механізми фінансування заходів Національного плану зі скорочення викидів.