Імпорт електроенергії ослаблює промисловість і робить Україну залежною від волі політичного керівництва Росії.
Про це заявив народний депутат від «Слуги Народу» Олексій Устенко.


«Моя позиція, як народного депутата, що це недопустимо. Неможливо закуповувати електроенергію в країні-агресора. Тому що фактично, якщо навіть ми десь її отримуємо дешевше, чи на якихось кращих умовах, то ми підсадимо нашу промисловість на голку тієї залежності, яка потім буде від РФ», - заявив нардеп в ефірі телеканалу «Україна24».


За його словами, в України достатньо власних генеруючих постужностей, які дозволяють експортувати струм, а не закуповувати його у Росії і Білорусі.


«Ми маємо заборонити будь-який імпорт електроенергії. В нас достатньо кількості і атомних блоків, в нас достатньо генеруючих можливостей», - наголосив нардеп.
Нагадаємо, 18 березня Президент України Володимир Зеленський у відповідь на звернення депутата Бондаря підтримав ідею обмеження імпорту струму з Росії і Білорусі і дав відповідне доручення уряду. Згодом Міністерство енергетики пообіцяло припинити імпорт.
Україна відновила імпорт російської електроенергії з січня 2021 року. За перші два місяці було імпортовано понад 600 млн кВт годин на суму 900 млн грн.
Поставки здійснюються як напряму з Росії, так і в обхід через Білорусь. Основним імпортером струму з Білорусі стала компанія «Дніпросталь-Енерго» Віктора Пінчука.