Кабінет міністрів і МОЗ в умовах обмеженого доступу до вакцин повинні розглянути можливість включення моряків в пріоритетні групи для вакцинації від COVID-19. Відповідне звернення повторно направила прем'єр-міністру та Міністру охорони здоров'я народний депутат України від опозиційної платформи - за життя Тетяна Плачкова.

Парламентарій зазначила, що за інформацією, оприлюдненою міжнародною палатою судноплавства, через відсутність у моряків доступу до вакцинації викликана пандемією криза зі зміною екіпажів може посилитися. Крім того, деякі країни вже заборонили захід в їх порти суден з невакцинованими моряками. Зокрема, такі вимоги винесли Китай і Об'єднані Арабські Емірати.

"Деякі країни забороняють судам з невакцинованими моряками заходити в свої порти. Такі тривожні повідомлення стали з'являтися з посиланням на авторитетну міжнародну палату судноплавства (ICS).

У зв'язку з цим повторно звернулася до Шмигаля і Степанова про необхідність надати пріоритетний доступ морякам до вакцини. Ні за яких умов не можна допустити, щоб моряки, які забезпечують тисячі сімей, залишилися без роботи! Але вакцинація також для всіх повинна залишатися правом, а не обов'язком. Це дуже важливо", - написала Тетяна Плачкова на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, наприкінці січня Тетяна Плачкова вже направляла офіційні запити представникам влади, акцентуючи увагу на необхідності включення моряків у категорії працівників, які мають переважне право на доступ до вакцини. Про це йдеться і в резолюції Генасамблеї ООН 75/17 від 1 грудня 2020 року, в якій організація закликала уряди активізувати зусилля і забезпечити морякам доступ до медицини.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

У відповідь на запит парламентарія МОЗ поінформувало, що питання включення моряків до переліку пріоритетних груп вакцинації було розглянуто 4 лютого 2021 року на засіданні Оперативного штабу Міністерства з реагування на ситуацію з поширення інфекційних хвороб, яких можна запобігти шляхом вакцинації. Експерти в галузі громадського здоров'я та імунізації Національної технічної групи з імунопрофілактики прийняли рішення дотримуватися дорожньої карти і не вносити зміни до відповідного наказу МОЗ.