Справжня молитва наповнює серце любов'ю і миром, дає сили проходити випробування, а медитація створює ілюзію гармонії, яка при перших труднощах зникне.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви з посиланням на сайт «ФОМА в Україні», про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Молитва - це крик душі до Бога, прохання про допомогу, слова подяки. Молитва - це дар Божий, і її походження - Божественне. Медитація не має Божественного початку, у неї інші цілі і завдання. Вона не наближає людину до Бога, а зосереджує її на самій собі, своїх відчуттях, станах, емоціях», - пояснив митрополит Антоній.

Владика розповів про те, що методики звершення молитви і медитації, як і кінцева їх мета, абсолютно різні.

«Молитві чуже відстеження будь-яких станів і, тим більше, зосередження на них. Вона виходить із серця і ведеться розумом. Кожне слово має бути свідомим, вдумливим і побожним. Практики ж медитації пропонують розслаблення, занурення у якусь реальність, створену уявою, тобто в ілюзорний світ. І якщо людина психічно не стійка, такі практики можуть легко довести до роздвоєння особистості, божевілля», - підкреслив владика.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Він нагадав, що справжня молитва завжди виходить із серця, що прагне до добра, а медитувати можна, залишаючись і злим, мстивим, тому що до духовного життя медитація ніякого відношення не має.

На думку митрополита Антонія, важливо зрозуміти, що медитація, як правило, спрямована на звеличення людських можливостей, а це «дуже небезпечний шлях, людина дуже скоро може побачити всю свою неспроможність і неміч».