Українське бюро лінгвістичних експертиз (входить в структуру Національної академії наук) визнало матеріал програми "Схеми" (Радіо Свобода) "Слуга сімейного бізнесу" про народного депутата Андрія Холодова "оціночними судженнями".

Про це Холодов повідомив у своєму Telegram-каналі.

Нардеп нагадав, що у 2019 році парламент прийняв законопроект №1049. Одне з його положень, за його словами, руйнувало тютюнову монополію транснаціональних компаній.

"Я публічно підтримав законопроект. І наслідки не змусили себе довго чекати. Як і ряд колег, я став мішенню інформаційних атак, організованих, на мою думку, тютюновим картелем", - написав Холодов.

Восени того ж року вийшов сюжет, де, за його словами, журналісти допустили ряд необґрунтованих тверджень і звинувачень, видавши свої припущення про бізнес сім'ї нардепа за факти.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Наприклад, автори сюжету недвозначно стверджували, що компанія моєї дружини нібито займається продажем сигарет. Хоча вона не тільки не займалася торгівлею тютюном, але навіть формально не мала права на це. Я звернувся до суду, вимагаючи спростування недостовірної інформації", - написав Холодов.

Нардеп стверджує, що його адвокати вже були готові до розгляду справи по суті, зібрали юридичні документи та виписки з реєстрів для суду.

"Для суду була потрібна експертиза тексту сюжету. Я запросив її в Київському національному інституті судових експертиз (КНІСЕ) та Українському бюро лінгвістичних експертиз (входить в структуру Національної академії наук). Я дуже довго чекав на експертизу КНІСЕ, але результатів досі немає. КНІСЕ перевантажений і в найближчому майбутньому провести експертизу вони не зможуть. А Українське бюро лінгвістичних експертиз відповіло мені, що в сюжеті "Схем" інформація проти мене викладена у формі "оціночних суджень". Це означає, що автори не можуть нести відповідальності за її недостовірність, а судовий розгляд не має ніякого сенсу і ніяких перспектив", - додав він.

Нагадаємо, в листопаді 2019 року "Схеми" опублікували матеріал про те, що Холодов має відношення до роздрібної торгівлі сигаретами через компанію "Київ Маркет Солюшн".

Холодов спростував цю інформацію і заявив, що ні він, ні члени його сім'ї не пов'язані з цією компанією, і подав позов до суду з вимогою спростування.