Церква вважає неприпустимим ЕКЗ-запліднення через високі ризики загибелі ембріонів за інформованої згоди батьків.

Про це сказано у заяві Церковно-громадської Ради з біомедичної етики при Московській Патріархії.

«Рада поділяє стурбованість зростанням жіночого і чоловічого безпліддя у суспільстві і пов'язує це явище з процесами духовно-моральної кризи. ЦГРБ повністю схвалює благословення духовенства на існуючі види лікування цього недугу, особливість якого вимагає тривалого і терплячого лікування, на розуміння існування зв'язку «тілесних» і «духовних» причин недуги. ЦГРБ звертає увагу, що ЕКЗ не є лікуванням безпліддя, а фактично являє собою нову форму розмноження людства», - зазначено у заяві.

На думку експертів, Церква не повинна стати ще одним «інформованим учасником» умисної згоди з загибеллю ембріонів людини.

«Усі вибрані ініціативною групою «допустимі» методики замість прямого знищення зайвих ембріонів, включають пряму і чітку згоду на їх можливу загибель через безліч причин: чи йде мова про кількість спроб ЕКЗ, про селективний підхід, про втрату плоду на будь-якому терміні вагітності і т. п. Інформування пацієнток, їх згода та їх відмова від претензій у трагічних випадках фіксується у офіційному юридичному документі «Інформована згода». Таким чином, на можливість загибелі ембріонів і плодів людини усі прихильники даної маніпуляції йдуть усвідомлено, на відміну від загибелі ембріонів при природній вагітності, що відбувається без вільної згоди на це. Навряд чи такі маніпуляції з передбаченою і запланованою згодою і, таким чином, з усвідомленою участю у загибелі людського життя узгоджується з моральними почуттями християн», - підкреслили у Раді з біомедичної етики.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Також у Раді з біомедичної етики нагадали, що раніше вони наводили цілий ряд конкретних медичних, етичних і богословських підстав недоцільності компромісів у галузі сучасних «репродуктивних» і «сексуальних» прав.

Експерти Церковно-громадської Ради з біомедичної етики підтвердили, що позиція Церкви про репродуктивні технології, виражена в Основах соціальної концепції Руської Православної Церкви, прийнятої на Архієрейському соборі 2000 року, та її розуміння, повинні бути залишені без змін.