Рішення України імпортувати електричну енергію з Білоруської АЕС режиму Олександра Лукашенка загрожує партнерським відносинам з країнами-членами НАТО.


Про це заявив дипломат, колишній віце-прем’єр і міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.
«Тут однозначно це не в «плюс» і треба розбиратися в цьому. Це питання і політичне, і економічне і його треба терміново вирішувати», - заявив дипломат в ефірі телеканалу «Україна24».


Він наголосив, що на імпорт струму в умовах профіциту власних генеруючих потужностей виглядає як мінімум нелогічним.
«Однозначно, мені здається, в ситуації, коли у нас є власні атомні електростанції, краще їх більш активно використовувати, аніж закуповувати в Білорусії чи будь де», - додав Грищенко.
Нагадаємо, 18 березня Президент України Володимир Зеленський підтримав ідею обмеження імпорту струму з Росії і Білорусі і дав відповідне доручення уряду. Згодом Міністерство енергетики пообіцяло припинити імпорт.
Україна відновила імпорт російської електроенергії з січня 2021 року. За перші два місяці було імпортовано понад 600 млн кВт годин на суму 900 млн грн.
Поставки здійснюються як напряму з Росії, так і в обхід через Білорусь. Основним імпортером струму з Білорусі стала компанія «Дніпросталь-Енерго» Віктора Пінчука.