Артур Палатний - не тільки соратник Кличка з політичної діяльності, а й один з найближчих друзів. Чи означає призначення такої близької людини на другу позицію в партії, що "Удар" починає активну підготовку до виборів?

Про це він розповів в інтерв'ю виданню Лівий Берег.

Партія» Удар " самостійно зайшла до парламенту на виборах у 2012 році. Чому ви відмовилися від самостійного походу в Раду на минулих виборах?

Ми гідно пройшли першу "десятирічку" свого існування та активної роботи. Для "удару «головним пріоритетом завжди були інтереси країни, а не перебування» на плаву" або мімікрія під ситуативні інтереси.

"Удар" став ключовою парламентською силою під час Революції Гідності. Ми активніше за всіх боролися проти встановлення диктатури в Україні під час правління Януковича. "Удар" став центром об'єднання патріотичних сил в умовах війни…

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Але відмовився від самостійної участі в президентських і парламентських виборах 2014 року.

Так, Віталій Кличко пожертвував своїм політичним амбіціям заради миру в країні. Нагадаю, саме завдяки позиції Віталія, в складних умовах початку війни з Росією, вдалося обрати нового президента в першому турі.

На дострокових парламентських виборах в 2014 році команда «удару» керувалася мотивом єдності і прагненням швидкого досягнення миру в країні.

Ви особисто були проти об'єднання партії з Петром Порошенком.

Вірно. Але в той непростий для країни час, для " удару "було неприйнятним керуватися прагматичною політичною логікою – за місяць до виборів намалювати яскравий новий логотип і емоційний гасло про" непрості часи " і отримати персональний результат.

Ми розуміли, що треба не демонструвати єдність, а бути єдиними, інакше б країну порвали.

Проте зараз партія Кличка хоче грати самостійно. З чого почнете?

Однозначно, партію чекають зміни і оновлення. Ми зберегли ядро команди і будемо прагнути отримати високий результат в новому політичному циклі. Налаштовані на активну роботу і на розширення нашої команди, а також збільшення числа наших прихильників по всій Україні.

Зараз "Удар" - класична партія одного регіону, столиці, де має міцні позиції Віталій Кличко.

Кияни втретє поспіль обрали своїм мером Віталія Кличка. Зауважу, обрали в першому турі з 50% + голосів підтримки киян, а Удар став одним з лідерів за кількістю набраних голосів виборців. І цьому є пояснення. Люди бачать у Віталії сильного мера, на якого можна покластися у важкі часи.

Коли люди були розгублені через мовчання центральної влади з приводу коронавірусу, Віталій щодня виходив на брифінги і розповідав: що зроблено по боротьбі з ковидом, скільки хворих, скільки ліжко-місць розгорнули і так далі. Він організував доплати лікарям і медперсоналу. А це до 5000 грн. плюс до зарплати. Це і аптечки із засобами індивідуального захисту для киян, яким потрібно допомагати і багато іншого.

Ну і, само собою, це динаміка розвитку міста. Чому б успіх Києва не масштабувати на всю Україну?

Перезапуск "удару" - це підготовка до президентських виборів з кандидатом Віталієм Кличком чи до парламентських?

Я б не розглядав нинішній перезапуск партії в контексті будь-яких виборів. Ми ж не метелик-одноденка з тих, для кого нинішнє парламентське скликання стане першим і останнім. Ми будуємо партію не заради виборів, але заради тих, хто вибирає.

Що ж стосується участі в президентських перегонах Віталія Кличка, то це питання особисто до Віталія. Хоча я вважаю, що він має високі шанси. У нього хороші відносини з багатьма світовими лідерами. Чи братиме він участь у виборах Президента? Це буде рішення Віталія. І воно буде корелювати, перш за все, з інтересами країни.

Що саме ви плануєте змінити в партії?

Українці втомилися вибирати з двох зол. На минулих парламентських виборах громадяни показали "червону картку" старим політичним елітам і фактично проголосували за перезавантаження політичної системи. Вперше в історії незалежної України представники однієї політичної сили, яка до цього не була в політиці, сформували більшість. А більше 80% депутатів Верховної Ради в цілому були обрані вперше.

Однак, як показують нинішні реалії, тільки сам факт приходу "нових облич" не гарантує результату для країни. Виявилося, що бути новим недостатньо. На ключові посади потрапили люди без жодного досвіду і професійної підготовки. Зрозуміло, що є якийсь відсоток компетентних фахівців. Але цей відсоток мізерно малий. На жаль, некомпетентність стала трендом в державі. Вже зараз зрозуміло, що» нові обличчя «є не меншим злом для країни, ніж колишні»міцні господарники".

Мушу сказати, що сьогодні в Україні у владі немає жодної політичної сили, яка була б здатна кардинально змінити ситуацію в країні на краще. А саме це очікують українці.

Саме тому для» удару «зараз стоїть завдання сформувати в Україні команду не просто»нових облич". Головні принципові критерії для нас незмінні: компетентність і професіоналізм і, звичайно, патріотизм. І тут для нас важливий наш досвід. "Удар" не новачок в українській політиці. Ми далекі від політичного інфантилізму, який демонструють нинішні так звані «нові» партії з політконсервами всередині. Україні потрібна виважена політична альтернатива. "Удар" може стати цією альтернативою.

Все-таки, що плануєте міняти в партії?

Вже зараз ми починаємо активне переформатування регіональної структури партії. Створюємо нові осередки. Ведемо пошук професіоналів для посилення наших партійних команд.

Ми починаємо трансформацію "удару" в партію, яка стане відкритою платформою для всіх активних українців. Ми хочемо кардинально змінити підхід до комунікації між партією і громадянами. Змінити традиційну для партій України односпрямовану вертикальну комунікацію зверху вниз. Нова модель передбачає не просто, як кажуть політтехнологи, «виділення своєї електоральної ніші» і «збір членів партії виключно під вибори».

Ми зосередимося на створенні великої української команди людей, які не вважають Україну «failed state», не згодні з тим, що Україна – це «держава 404». Це люди, які хочуть жити в сильній європейській країні, де головна сила закону, а не закон сили. З такими людьми нам по дорозі.