Проект Закону № 3091 «Про державний екологічний контроль» викликає дуже серйозне занепокоєння у всіх без винятку промислових галузей, оскільки його реалізація призведе до зростання додаткового тиску на бізнес, підвищення корупційних ризиків і порушення балансу прав та обов’язків між бізнесом та контролюючим органом. Проєкт не може бути прийнятий у поточному вигляді і повинен бути доопрацьований.

Про це йдеться у відкритому листі у відкритому листі до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, а також до голів депутатських фракцій та керівників профільних комітетів і відомства.

Підписали листа представники фактично всіх промислових галузей: ОП «Укрметалургпром», «Федерації металургів України», Асоціації «Укрцемент», НПА «Укркокс», Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції «УкрФА», Союзу хіміків України та АПСП «Скло України».

Промисловці нагадують: первинно Закон було прийнято з метою єдиного узгодженого правового поля, яке регулюватиме порядок проведення контрольних перевірок різних видів фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання. Але нова версія проекту фактично встановлює повністю новий, відмінний від базових принципів та засад, механізм здійснення контролю у сфері екології.

«Положення законопроєкту спрощують процедуру проведення контрольних заходів та нівелюють діючі запобіжників, що спрямовані на захист від ймовірного зловживання контролюючими органами своїми повноваженнями», - вказується у листі.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Зокрема, застосування такої діючої у чинному законодавстві підстави, як «звернення фізичної особи», згідно з новим проектом не вимагатиме належного документального підтвердження та обґрунтування. А фізична особа не нестиме жодної відповідальності за безпідставне звернення.

При цьому позапланові перевірки за зверненням фізичних осіб, органів місцевого самоврядування та громадських організацій пропонується проводити без будь-якого погодження з іншими органами державної влади та без належної перевірки обґрунтованості підстав для проведення таких перевірок.

«Отже, є очевидною побудова зручної корупційної схеми. За нею інспектор Державної екологічної інспекції (ДЕІ) працює разом з фізичною особою, яка, за вказівкою інспектора, звертається з повідомленням про порушення екологічного законодавства конкретним суб’єктом господарювання. А, в поєднанні зі значними розмірами штрафів та безумовним обов’язком суб’єктів господарювання допускати інспекторів до перевірок, це стає безвідмовним способом тероризування суб’єктів господарювання», - попереджають промисловці.

Нагадаємо, раніше президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок заявила, що проєкт закону №3091 розбалансований в бік необмежених можливостей інспектора. Він максимально розширює повноваження контролюючого органу у умовах тотальної корупції, тому має бути доопрацьований.

Колишній т.в.о. голови державної екологічної інспекції Єгор Фірсов також заявив, що у законопроекті про екоінспекцію мають бути передбачені запобіжники, інакше чиновники будуть зловживати своїми повноваженнями.