Росія свідомо продає струм в Україну по ціні в 2 рази менше ніж для споживачів в Московській області, аби шляхом демпінгу зруйнувати вітчизняну енергосистему.


Про це заявив лідер Незалежної профспілки гірників, народний депутат Михайло Волинець.
«Росія продає на ринок України електроенергію майже вдвічі дешевше, ніж для власного населення в Московській області на своїй території на кордоні з Україною. Тобто це гібридна енергетична війна для того, щоб остаточно зупинити вже знищити українськи шахти, знищити шахти з видобутку уранової руди, вони зараз на межі зупинки і зупинки блоки теплових електростанцій»,- заявив Волинець в ефірі телеканалу «Рада».


Він наголосив, що без теплової генерації сьогодні не зможе розвиватися ні «зелена» енергетика, оскільки потребує постійного балансування високоманевровими потужностями.
«Тому що такий парадокс існує – чим більше ми розвиваємо зелену енергетику, тим більше теплової повинно бути. А атомна енергетика вона теж не може нормально впродовж доби працювати, тому що необхідні маневрові потужності теплової генерації і нам вкрай необхідно зберегти блоки теплових електростанції, теплові електростанції», - додав Волинець.
Нагадаємо, 18 березня Президент України Володимир Зеленський підтримав ідею обмеження імпорту струму з Росії і Білорусі і дав відповідне доручення уряду. Згодом Міністерство енергетики пообіцяло припинити імпорт.
Україна відновила імпорт російської електроенергії з січня 2021 року. За перші два місяці було імпортовано понад 600 млн кВт годин на суму 900 млн грн.
Поставки здійснюються як напряму з Росії, так і в обхід через Білорусь. Основним імпортером струму з Білорусі стала компанія «Дніпросталь-Енерго» Віктора Пінчука.