Україна через три роки буде змушена покривати дефіцит електроенергії за рахунок її імпорту в разі подальшого невиконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ) на ТЕС і ТЕЦ України.

Таку думку висловив директор з управління ОЕС України-головний диспетчер "НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко.

"Може виникнути ситуація, коли вже через три роки система матиме недостатньо теплової генерації. Єдиним способом покрити наше споживання без відключення споживачів-отримання електроенергії від сусідів. Ми будемо змушені отримувати частину енергії для покриття попиту саме за рахунок імпорту", - сказав він.

За словами Зайченка, в Україні в останні роки не виконується НПСВ. У разі продовження цієї тенденції тепловим генкомпаніям не вдасться зберегти в експлуатації близько 12 ГВт необхідних потужностей на ТЕС для покриття пікових і напівпікових навантажень з метою збалансованої роботи енергосистеми.

Аналогічну думку також висловив член дирекції держкомпанії "Центренерго" Сергій Колесніков.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

"Через два-три роки буде вже складно забезпечити легітимну роботу 12 ГВт теплових енергоблоків. Наступний опалювальний зимовий період цим складом обладнання, в розрізі екології, ми ще пройдемо. Однак через рік-два зробити це буде вже важко", − підкреслив він.

Загальна вартість екологічних заходів на теплових енергоблоках в рамках НПСВ до кінця 2033 року оцінюється в 4,3 млрд грн. При цьому найбільш високі обсяги вкладень в екологічну модернізацію ТЕС слід здійснити в 2024-25 рр.у розмірі EUR544 млн і EUR636 млн відповідно.

В Україні до теперішнього часу джерела фінансування НПСВ на ТЕС не визначені. Міністерство енергетики, учасники ринку електроенергії та експерти галузі вказують на необхідність зрушити терміни реалізації Нацплану з викидів.