Наші екологічні законопроекти націлені не на захист навколишнього середовища, а на збір грошей з промисловості – нардеп

Законопроект про екоконтроль (3091) містить драконівські норми щодо бізнесу і не сприятиме поліпшенню екологічної ситуації. Про це заявив народний депутат Муса Магомедов.

«Про цей законопроект можна сказати, що він, по-перше, драконівський. Друге - він дає такі повноваження екополіції, яких, по-моєму, немає ні в яких інших наглядових органів. Основна відмінність цього законопроекту від європейських полягає в тому, що замість стимулюючої ролі у нього тільки наглядова і каральна», - сказав Магомедов.

Як приклад він навів норму законопроекту, згідно з якою екоінспектор в будь-який час доби може прийти на підприємство з перевіркою і, якщо його не пустять, підприємству загрожують штрафні санкції. При цьому можуть бути питання до якості проведення такої перевірки.

"О 3 годині ночі заступник директора заводу з екології не повинен бути на заводі. Начальник лабораторії не повинен бути на роботі. Звідки ми будемо знати, наскільки якісно той же екоінспектор провів свою оцінку, якщо немає людей, які в даний момент відповідають за цей процес? Екологи повинні приходити на завод завжди, не повинно бути ніяких проблем. Але це має бути узгоджено, зрозуміло, і відповідати процедурам", - підкреслив Магомедов.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

На думку депутата, законопроект має бути доопрацьований, щоб він дійсно стимулював підприємства проводити екомодернізацію.

"Закон націлений не на розвиток екології і тим більше не на розвиток економіки, а тільки на передачу таких фіскальних повноважень, які дозволять обдирати промисловість, а не думати про те, як змусити її працювати на екологію і на економіку», - зазначив Магомедов.

Нардеп висловивши впевненість, що держава повинна знайти способи допомогти підприємствам з модернізацією, як це відбувалося в Європі, адже українська промисловість не володіє такою фінансовою базою, як Європейська.

"Щоб ми по дорозі до європейських норм не прийшли без промисловості взагалі, однозначно потрібна підтримка держави. У Європі, щоб дійти до цілей з декарбонізації, витрачають трильйони Євро. Українській промисловості потрібно мінімум 10 мільярдів. Де їх взяти? Тільки через зміни законодавчої бази, яка дозволить частину екологічного податку направляти саме на ці цілі", - упевнений Магомедов.

Раніше гендиректор УНПА "Укркокс" Анатолій Старовойт заявив, що прийняття законопроекту про екологічний контроль (№3091) може призвести до зриву технологічних процесів на металургійних підприємствах і збільшення викидів заводами.

У той же час президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков зазначив, що Держекоінспекція не повинна стати корупційним монстром, підкресливши, що законопроекти про надання їй додаткових прав потрібно відправити на доопрацювання.