Окружний адміністративний суд опублікував рішення, що зобов'язує Кабінет Міністрів прийняти рішення про звільнення голови тарифної комісії НКРЕКП Валерія Тарасюка і ще трьох членів, чиї повноваження закінчилися ще в січні 2020 року.

Відповідне рішення від 16 березня у справі №40/24854/20 оприлюднено в єдиному державному реєстрі судових рішень.

"Зобов'язати Кабінет Міністрів вчинити дії з розгляду питання про звільнення з посад членів НКРЕКП Тарасюка, Бабин, Кайдаша і Магди або про продовження терміну їх повноважень відповідно до вимог законодавства», - йдеться в резолютивній частині судового рішення.

Воно може бути оскаржене протягом 30 днів в апеляційній інстанції. В іншому випадку рішення набуде чинності з 29 квітня.

Згідно з повним текстом рішення, всі 4 члени НКРЕКП, законність повноважень яких досліджувалася в судовому процесі, на суд не з'явилися, хоча були залучені в якості третьої сторони.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У підсумку суд визнав правовий статус глави НРКЕКУ Тарасюка і ще трьох членів-Ольги Бабій, Руслана Кайдаша і Олексія Магди - сумнівним і таким, що вимагає термінового врегулювання.

"В результаті такої бездіяльності (уряду-прим.) залишається незрозумілим в якому саме статусі перебувають особи 1-4 (вищезазначені члени НКРЕКП-прим) у складі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», - йдеться в рішенні суду.

Основним аргументом суду стало те, що 4 з 7 членів НКРЕКП була призначена без конкурсу, тимчасово і на термін не більше 3 місяців. Відповідно їх повноваження минули 29 січня 2020 р.однак всупереч указам про їх тимчасове призначення, ці члени НКРЕКП продовжують займати посади до поточного моменту.

Таке рішення суд виніс за позовом компанії "ТЕХНОІНВЕСТ" (Київська область).

Нагадаємо, чинний склад НКРЕКУ був призначений в жовтні 2019 указом президента Зеленського строком на 3 місяці. Однак 4 члени комісії, включаючи голову Тарасюка і раніше займають ці посади.

У 2020 році питання неконституційності НКРЕКУ почав розглядати Конституційний суд України.