Володимир Зеленський намагається залучити інвестиції за допомогою "інвестнянь", і тут же відлякує інвесторів "інвестгопниками". Про це на своїй сторінці в Facebook пише відомий український політолог Кирило Сазонов.

Рішення РНБО щодо санкцій щодо компаній, які протягом декількох років мали законний доступ до розробки надр України та державні ліцензії на видобуток корисних копалин викликає у експерта подив.

"Їжаку зрозуміло, що надра належать народу і відновити справедливість - свята справа. Але, дозвольте, в чиїх інтересах РНБО прийняла таке дивне рішення, яке абсолютно не торкнулося міністра екології часів Януковича Злочевського і його оточення? По кому вдарив РНБО? І причому тут народ, в інтересах якого, нібито приймалося рішення? Повторюся - в чиїх інтересах? Ми відновлюємо справедливість або продовжуємо займаємося звичним дерибаном привабливих, стабільно працюючих галузей, які приносять бюджету-тобто народу гроші?» - запитує Сазонов.

На думку політолога до самої галузі претензій, звичайно, вистачає. Однак Сазонов не може зрозуміти, чому санкції не торкнулися безпосередньо тих чиновників і олігархів, які були флагманами корупції часів Януковича.

«Для мене, наприклад, символ дерибану надр-це міністр часів Януковича Злочевський. Його санкції торкнулися? Ні. Він прекрасно себе почував при Януковичі, при Порошенку від гріха виїхав, але його бізнес як процвітав, так і продовжує цвісти! А тепер він просто повертається в Україну. Значить, у нього з новою владою все в порядку? Хтось вірить, що дозволи на розробку надр при Януковичі розподілялися прозоро? Тоді, Де ж газ внутрішнього видобутку? Чому санкції РНБО ніяк не зачепили компанії Пінчука, який теж прекрасно себе почуває при Зеленському? А кого тоді "пресує" РНБО? Тих, чиї ділянки пригледіли нові власники?» - запитує експерт.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Сазонов попереджає також про колосальні збитки, які понесе державний бюджет України у разі судових рішень про виплату постраждалим інвесторам фінансових компенсацій.

"Перш за все, нас з вами стосується юридична необґрунтованість, а точніше повне правове свавілля в санкційному питанні. Адже якщо потрапили під санкції компанії виграють суди, платити багатомільярдні компенсації доведеться з державного бюджету-наших з вами кишень! Причому, за наші ж Надра! Чи не абсурд? Все виглядає саме так! Юристи кажуть - у держави шанси виграти мінімальні. Тобто, ми спершу віддали Надра, потім заплатимо штрафи і компенсації за рішенням суду, а на фініші ще й осудних інвесторів відлякаємо? Відмінний сценарій! Тільки навіщо він Україні? Зеленський намагається залучити інвестиції за допомогою "інвестнянь«, і тут же відлякує інвесторів»інвестгопниками". Логіка де?» - пише Кирило Сазонов.

На його думку, сумнівні санкції РНБО не тільки загрожують програними судами, а й остаточною втратою інвестиційної привабливості України в цілому і гірничодобувної галузі зокрема.

"І це в тій самій галузі, якій інвестиції необхідні як повітря? Загалом цікаво! Ось тільки доплясатися ризикує вся країна!», - резюмував політолог.