Питання виконання Національного плану зі скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ) необхідно терміново виносити на розгляд Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, вважає комерційний директор ПАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов.

"У теплової генерації немає джерел екологічної модернізації (...). Ми не встигнемо виконати НПСВ і опинимося перед загрозою закриття. Про наслідки цього я навіть не хочу говорити. Треба виносити це питання на вищий рівень, на РНБО, і приймати рішення, що ми робимо далі? Якщо підтримуємо теплову генерацію, то яким чином", – сказав він на зустрічі представників енергогалузі, організованій в Clubhouse Міністерством енергетики.

За словами члена дирекції ПАТ "Центренерго" Сергія Колеснікова, згідно з чинним НПСВ, вже в 2022 році в разі непроведення модернізації, спрямованої на скорочення викидів шкідливих речовин, підлягають закриттю 11 енергоблоків ТЕС, що призведе до великих ризиків проходження в першу чергу осінньо-зимових періодів через дефіцит генерації, зокрема, маневреної.

Виконавчий директор Групи "ДТЕК" Дмитро Сахарук пояснив затримки з виконанням НПСВ відсутністю механізмів для проведення екомодернізації.

"За вісім років так і не була сформована програма із забезпечення екомодернізації. Плани повинні бути підтримані ресурсами. Ми вже півтора року дискутуємо, але ні регуляторні, ні фінансові механізми не створені", – констатував він, підкресливши, що за рахунок ринку екомодернізація електрогенерації "не відбувалася в жодній країні".

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Разом з тим міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів Роман Абрамовський, також припустивши зрив термінів виконання НПСВ, акцентував на необхідності терміново знайти джерела фінансування плану, а також провести аналіз задіяних у ньому потужностей на рахунок того, які з них доцільно модернізувати, які повинні бути виведені з експлуатації.

При цьому він підкреслив, що для очолюваного ним міністерства питання екології стоять на першому місці.

Як повідомляла Єнергореформа, раніше директор з управління ОЕС України-головний диспетчер НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко заявляв, що Україна через три роки буде змушена покривати дефіцит електроенергії за рахунок її імпорту в разі подальшого невиконання НПСВ на ТЕС.

У разі продовження тенденції невиконання плану тепловим генкомпаніям не вдасться зберегти в експлуатації близько 12 ГВт необхідних потужностей на ТЕС для покриття пікових і напівпікових навантажень з метою збалансованої роботи енергосистеми.

Загальна вартість екологічних заходів на теплових енергоблоках в рамках НПСВ до кінця 2033 року оцінюється в EUR4,3 млрд. При цьому найбільш високі обсяги вкладень в екологічну модернізацію ТЕС слід здійснити в 2024-25 рр. у розмірі EUR544 млн і EUR636 млн відповідно.

В Україні до теперішнього часу джерела фінансування НПСВ на ТЕС не визначені.

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) закликала продовжити термін виконання НПСВ до 1 січня 2038 року (зараз 2028-2033 рр), щоб уникнути відключення блоків.

В ЄБА оцінюють необхідні інвестиції для реалізації НПСВ в EUR4,1 млрд, з яких 82% – в 2021-2027 рр., і вважають практично неможливою виділення такої суми власниками установок.

В асоціації пропонують також передбачити джерела і механізми фінансування НПСВ, актуалізувати перелік установок і переглянути послідовність впровадження проектів по установці пилогазоочистки