Найбільш вірогідними переможцями конкурсу на посаду голови Державної податкової служби є її діючий керівник Олексій Любченко та колишній податківець Олександр Кучеренко.

Про це пише delo.ua

З дев'яти претендентів, які допущені до конкурсу, тільки три ведуть інформаційну кампанію і хоч в якійсь мірі інформують бізнес-співтовариство про своє бачення податкової політики. Крім двох названих кандидатів, це також Євген Бамбізов, також екс-співробітник податкових органів. Однак оскільки його ім'я фігурувало відразу в декількох корупційних скандалах, його призначення називають малоймовірним. Решта кандидатів з великою часткою ймовірності є технічними.

Вибір Кучеренка чи Любченка покаже вектор розвитку податкової політики влади на найближчі роки. Перемога Олексія Любченка символізуватиме продовження або навіть посилення фіскального тиску на бізнес, яке спостерігається в останні два роки. Про це свідчать публічні заяви нинішнього глави ДПС, наприклад, про необхідність зібрати більше податків з виробників «зеленої» електроенергії і скасувати банківську таємницю, роблячи акцент на нечесності бізнесменів в цілому. Крім того, головним завданням ДПС Любченко бачить наповнення бюджету, що є сформованою традицією для української влади.

Підхід Олександра Кучеренка, голови "Ради інституційних реформ" і колишнього податківця, значно відрізняється. Кучеренко пропонує комплексну реформу податкової системи з метою стимулювання розвитку підприємництва. Для цього, на думку кандидата, потрібно скоротити ставки основних податків і значно спростити процедуру їх сплати. Посилаючись на досвід Південної Кореї, Сінгапуру і ОАЕ, Кучеренко вказує, що послаблення податкової політики призвело до істотного економічного зростання цих країн і збільшення податкових надходжень.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Серед озвучених намірів Олександра Кучеренка-поступове зниження ПДВ з 20% до 15% і ПДФО (податку на доходи фізичних осіб) до 12%. Він підтримує впровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток підприємств, а також скасування сплати податків і здачі податкової звітності для фізичних осіб-підприємців з оборотом менше 400 тис.грн. на рік.

Вибір влади між Любченком та Кучеренком покаже, який світогляд переможе-продовження 30-річної традиції фіскального тиску на бізнес чи податкова система, яка стимулюватиме розвиток підприємництва.