НКРЕКП планує закріпити практику ручного встановлення цін на електричну енергію і остаточно відмовитися від ринкових механізмів її регулювання.

Про це заявили в «Першій енергетичній асоціації України», коментуючи новий проект методики НКРЕКП про встановлення грачиних цін.

«Поточний проект Методики можна розцінити як намір Регулятора відмовитися від ринкового ціноутворення на ринку електроенергії і закріпити практику штучного обмеження рівня цін Регулятором на свій розсуд, що не притаманно практикам як європейських регуляторів, так і регуляторів США», - йдеться в заяві.

В асоціації наголосили, що проект НРКЕКП порушує не лише зобов’язання України перед Енергетичним співтовариством, а й українське законодавство.

«Методика порушує вимогу Закону «Про ринок електричної енергії», згідно з яким «рівень граничних цін має впливати на формування вільної (ринкової) ціни у мінімальний спосіб» та виглядає як профанація розумного регулювання, а тому потребує докорінної переробки», - йдеться в заяві асоціації.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

В ПЕАУ заявили, що запровадження запропонованої НКРЕКП методики призведе до спотворення ринкових механізмів, необґрунтованих збитків виробників електроенергії і в зрештою зупинки їх роботи.

Нагадаємо, влітку 2020 року Антимонопольний комітет офіційно звинуватив НКРЕКП в спотворенні конкуренції на ринку електроенергії, зобов’язавши відмовитися від практики необґрунтованих цінових обмежень і штучного втручання в роботу ринку.