Про це йдеться на порталі Української ради бізнесу.

Представники українського бізнесу, члени Української Ради Бізнесу, до складу якої входять десятки бізнес-асоціацій різних галузей економіки, раніше зверталися до Голови та фахівців КМДА щодо невідкладних заходів з подолання економічної кризи та зміни моделі карантину на більш ефективну.

Мусимо констатувати, що жорсткі карантинні заходи суттєво поглиблюють економічну кризу в Україні. Десятки тисяч підприємств та підприємців внаслідок кризи та локдаунів за останній рік вже припинили свою діяльність, сотні тисяч працівників залишились без роботи.

В той час як останніми днями епідеміологічна ситуація у столиці суттєво покращилась, – комісія з надзвичайних ситуацій Києва, всупереч здоровому глузду, міжнародному досвіду та наявній статистиці, знов ухвалила необгрунтоване рішення про подовження суворих обмежувальних заходів до 30 квітня 2021 року.

Безумовно, людське життя є найвищою цінністю. Але треба зважати на те, що масові звільнення, які вже відбулися та продовжуються, банкрутства, падіння економіки – теж мають свою ціну, вимірювану у людських життях. Українські громадяни, чий добробут вже суттєво погіршився, обґрунтовано бояться краху сімейного бюджету, передчасних смертей від хвороб, пов’язаних із бідністю та стресом, нестачі коштів на лікування, нормальне харчування та здоровий спосіб життя, зростання злочинності, суїцидів тощо.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Ефективність жорстких карантинів у подоланні епідемії не є високою, натомість моделі, орієнтовані на широке тестування та ізоляцію ризикових груп, масове вакцинування, точкове обмеження роботи найбільш ризикових закладів – уже довели свою ефективність.

Так, згідно з новим дослідженням вчених Стенфордського університету, найбільш ризиковими для зараження на COVID-19 є такі заклади: кафе, ресторани, фітнес-центри, готелі, релігійні організації.

Ризики зараження в інших місцях – зокрема, на ринках, у магазинах, торговельних центрах, – значно нижчі, їх робота не несе суттєвої загрози розповсюдження вірусу.

Тож вважаємо за доцільне, за умови складної епідеміологічної ситуації, тимчасово обмежувати роботу виключно закладів із найвищим ризиком зараження, дозволивши працювати всім іншим за умов дотримання заходів безпеки; водночас запровадити комплекс організаційних та медичних заходів, які з огляду на міжнародний досвід, є реально ефективними для боротьби з епідемією.

Проте, як зазначалося вище, останніми днями епідеміологічна ситуація значно краща, ніж була раніше, що можна побачити зі статистичних показників. Міністр охорони здоров’я, зокрема, зазначив 13 квітня: “Україна досягла піку третьої хвилі захворюваності на COVID-19, ситуація почала стабілізуватися.”

Тож рішення про заборону роботи бізнесу чи транспорту на цей час є виключно шкідливими для мешканців міста Києва.

У той же час представники бізнес-об’єднань спільно з аналітичними центрами, економістами та фахівцями з медичних питань підготували пропозиції щодо термінових заходів, які пропонується запровадити якнайшвидше, на заміну шкідливим обмеженням роботи підприємців:

вжити всіх можливих заходів для придбання вакцин від коронавірусної інфекції та пришвидшення вакціонування мешканців Києва та України в цілому;

суттєво збільшити кількість тестувань з високою ймовірністю виявлення хвороби COVID-19 (та швидкість отримання результатів), зосередивши тестування в першу чергу на визначених груп ризику, забезпечити ізоляцію інфікованих, відстеження контактів та посилений контроль за інфікованими на самоізоляції за допомогою електронних засобів;

забезпечити тестування випадкової репрезентативної вибірки, незалежно від наявності симптоматики, тестами на антитіла, для розуміння справжньої кількості інфікованих та реального рівня смертності від нового вірусу та відповідного коригування загальної стратегії боротьби із вірусом;

Крім зазначеного вище, при підготовці “Порядку видачі спецперепусток” постійною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації виконавчого органу Київради (КМДА) не були враховані рекомендації Комісії ЕС “Керівні принципи, що стосуються здійснення вільного пересування працівників під час спалаху COVID-19”, де окрім пожежних, поліції, включені працівники критичних професій, в тому числі – працівники охоронних служб, особи, що працюють з критично важливими або іншими важливими об’єктами інфраструктури, фахівці в галузі інформаційних і комунікаційних технологій та інші. Тож необхідно терміново внести зміни до “Порядку видачі спецперепусток”, де розширити перелік працівників критичних професій.

У такій складній ситуації фахівці провідних аналітичних центрів та бізнес-асоціацій вважають неприпустимими широкі карантинні обмеження, від яких у першу чергу страждають працівники із заробітними платами середніми та нижче середніх, які не мають суттєвих накопичень. Такі обмеження призведуть до гірших наслідків для населення, ніж прямі наслідки від епідемії. Тож надважливою є зміна карантинних обмежень та посилення організаційних заходів з тестування населення та ізоляції.

Закликаємо Голову КМДА та фахівців КМДА терміново розглянути надані пропозиції та перейти від шкідливих заборон до ефективних організаційних заходів якнайшвидше, при цьому з 17 квітня 2021 року скасувати обмеження для бізнесу або у крайньому випадку – встановити обмеження виключно для ризикових для зараження на COVID-19 закладів: кафе, ресторани, фітнес-центри, готелі, релігійні організації.