Кабінету Міністрів України потрібно перенести терміни реалізації Нацплану зі скорочення викидів на вугільних електростанціях країни, щоб уникнути зростання цін на електроенергію в 2027 році.

Про це заявили представники Державної компанії «Центренерго» і приватної компанії «Донбасенерго».

Зокрема, комерційний директор "Донбасенерго" Олег Ілларіонов повідомив, що в разі реалізації НПСВ в поточних умовах Україна позбудеться більшості енергоблоків ТЕС і буде змушена імпортувати електроенергію.

"Що таке електроенергія з Європи? Ніхто нам дешево електроенергію з Європи не продасть. Електроенергія в Європі коштує дорожче, ніж електроенергія в Україні", - сказав Ілларіонов.

За його словами, дефіцит потужності в енергосистемі України може скласти 6 ГВт влітку і до 12 ГВт взимку.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Отримавши взимку додатковий попит в Європі на 10 гігават, ціни для України будуть дуже високі. Ми будемо купувати електроенергію дуже і дуже дорого. І ніяка наша економіка таку електроенергію не витримає. Європі, природно, це вигідно-додатковий ринок збуту", - пояснив комерційний директор.

Він зазначив, що компанії підтримують шлях до скорочення викидів при виробництві електроенергії з вугілля, проте зазначив, що в даний час державою не визначені джерела фінансування великих модернізацій і навіть, якби кошти були знайдені, процес реконструкції енергоблоків займає кілька років.

«Ми вже в теорії, навіть якщо зараз нам дадуть гроші, ми не встигнемо виконати НПСВ. Європа це зробила за гроші споживача за 17 років в середньому, від 15 до 20, різні терміни в різних країнах. В середньому це 17 років. Ми, природно, навіть якщо ми захочемо і виліземо зі шкіри геть, ми не зможемо це зробити. У Німеччині закрили вугільну генерації, 700 мегават, на бурому вугіллі місцевому. Виділили 700 мільйонів євро на 2 роки. Хлопці, у нас грошей таких немає і ніхто нам їх не дасть», - сказав Ілларіонов.

У свою чергу, член дирекції Центренерго Сергій Колесніков додав, що компанія на 90% побудувала сіркоочистку на другому енергоблоці Трипільської ТЕС і на це пішло більше 7 років.

"Ми почали в 2013 році. Ще під Нацплан, який не був тоді прописаний, ще тільки розроблявся. Але в процесі реалізації ми зіткнулися проблемами технологій... для реалізації Нацплану, нехай необхідна державна програма з його реалізації. На жаль, в поточному Нацплані про фінансування не написано жодного рядка", - сказав Колесніков.

Він зазначив, що енергокомпаніям України, згідно з поточними вимогами НПСВ, доведеться вже в 2022 році вивести з експлуатації на кілька років 11 енергоблоків і це створить проблеми для енергопостачання країни в зимовий період.

«А далі більше і більше. Без будь-яких змін зиму через два роки буде дуже складно пройти, якщо вона буде така, як 2020-2021 році», - підкреслив представник Центренерго.

Нагадаємо, загальна вартість екологічних заходів на теплових енергоблоках в межах НПСВ до кінця 2033 оцінюється в 4,3 млрд грн. У той же час високі обсяги вкладень в екологічну модернізацію ТЕС слід здійснити в 2024-25 рр.у розмірі EUR544 млн і EUR636 млн відповідно.

В Україні до теперішнього часу джерела фінансування НПСВ на ТЕС не визначені. Міністерство енергетики, учасники ринку електроенергії та експерти галузі вказують на необхідність зрушити терміни реалізації Нацплану з викидів.

Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України вказує про неможливість виконати Національний план зі скорочення викидів на ТЕС і ТЕЦ України в короткі терміни через проблеми відсутності фінансування відповідних заходів.