Законопроект про екоконтроль №3091 наділяє екоінспекцію надмірними повноваженнями, що може призвести до зростання корупції в галузі та посилення тиску на бізнес. Про це в коментарі «Сегодня» розповів президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Новий законопроект збільшує можливість планових перевірок в 2 рази, штрафи – в тисячі разів. Вони складатимуть від 2 до 5,5 млн грн за один раз. Для середніх і дрібних підприємств це фактично питання виживання. Зрозуміло, що в сотні разів збільшиться і розмір необхідних хабарів», - розповів Каленков.

За його словами, згідно із законопроектом, екоінспекція зможе проводити позапланові перевірки за надуманими приводами та з ініціативи будь-якої особи, без належного обґрунтування. При цьому ніякої відповідальності за це для інспекторів законопроектом не передбачено.

"Тобто будь-який конкурент може наслати такі перевірки на конкуруюче підприємство і при цьому не нести ніякої відповідальності", – підкреслив Каленков.

Крім того, він звернув увагу, що законопроектом передбачається безліч спірних норм. Зокрема, норма, за якою інспектори зможуть приходити на підприємство без присутності керівника, в будь-який час дня і ночі, в тому числі у святкові дні. Якщо їх не пускають-можуть виписати мільйонний штраф, якщо допустять на підприємство - вони зможуть переривати його нормальну роботу, опечатувати різні частини виробничого процесу і зупиняти саме підприємство без рішення суду. На думку Каленкова, такі норми відкривають широкі можливості як для корупції з боку чиновників, так і для недобросовісної конкурентної боротьби.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Крім того, ще одним недоліком законопроекту експерт вважає виведення екологічного контролю за рамки базового закону про перевірки.

"Те, що нову службу державного екологічного контролю виводять з – під дії цього Закону, створює можливості для зловживань чиновників і створення корупційних схем", - підкреслив Каленков.

Раніше президент ІСС Ukraine Володимир Щелкунов заявив, що проведення екоінспекцією перевірок, які передбачаються в законопроекті про екологічний контроль (№3091), можуть призвести до зупинки промисловості.

У свою чергу гендиректор УНПА" Укркокс " Анатолій Старовойт вважає, що прийняття законопроекту про екологічний контроль може призвести до зриву технологічних процесів на металургійних підприємствах і збільшення викидів заводами.