Якщо діяти як миротворець в будь-яких конфліктах, загальне напруження ненависті зменшиться.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви

https://www.facebook.com/church.information.center

з посиланням на сайт «Православная жизнь»,

pravlife.org/ru/content/mitr-antoniy-pakanich-voyna-bezzhalostno-prodolzhaet-sobirat-svoy-urozhay

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Війна швидкою не буває. Після неї роками триває прагнення реваншу зі сторони, яка програла. Війна завжди веде до знемоги і виснаження економік, ідеології, втрат територій, а головне - людських життів і доль.

Нам треба бути вкрай акуратними в думках і словах. Історія початку загоряння будь-якого конфлікту і переходу його з холодної фази в гарячу часто вказує на те, що обидві сторони всерйоз не розглядали можливість конфлікту. Начебто планували одне, але щось пішло не за планом. Війна - це не «плейстейшен».

Людина і так украй уразлива, а війна дає «зелене світло» на прояв часто твариних, антилюдських, в християнському розумінні, проявів і емоцій. Ненависть до ворога, нещадність, підступність, хитрість, брехня, жага помсти - необхідні на війні якості і властивості», - пояснив митрополит Антоній.

Владика нагадав про одну із заповідей блаженств, в якій йдеться: «Миротворці синами Божими назвуться». Людина повинна тримати це в пам'яті, у свідомості.

На думку митрополита Антонія, якщо вчиняти як миротворець в будь-яких конфліктах, загальне напруження ненависті зменшиться. «Людство - це живий організм. Якщо болить в одному місці, в іншому віддається. Якщо десь гинуть люди, ця біль відгукується у всіх частинах великого організму під назвою людство. Хочемо ми цього чи не хочемо. Такий закон», - сказав він.

«Будь-який конфлікт потрібно починати гасити, перш за все, в собі. Загасити пожежу ненависті і злоби всіх тих детонаторів, які здатні зробити процес некерованим, які здатні привести в дію «пекельну машинку» з непрогнозованими наслідками. Чим далі від нас покоління, яке пережило горе війни, тим легковажні ми, хто війну не бачив», - пояснив керуючий справами УПЦ.

За його словами, досить згадати розповіді літніх родичів про те, що немає нічого важливішого, ніж мирне небо над головою.

«На жаль, сьогодні лунають постріли і гинуть люди на нашій землі. Війна безжально продовжує збирати свій урожай. Знову і знову пролита братня кров волає до Неба. Будемо ж берегти і стерегти мир, перш за все, всередині себе, пильно і зірко охороняти синє небо своєї душі, щоб наше загальне небо не затягнуло хмарами ненависті», - закликав митрополит Антоній.

Фото: Фейсбук / Митрополит Антоній