Влада ставить перед підприємствами нездійсненні терміни з модернізації, їм доведеться закритися, а це стане катастрофою для України. Про це заявив президент ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков в ефірі телеканалу «Україна 24», коментуючи законопроект про промислові викиди №4167.

Він нагадав, що формальним приводом для внесення цього законопроекту є вимога Євросоюзу до України адаптувати законодавство до Європейського. Але європейські країни, в тому числі і країни Східної Європи, йшли до екологічних норм десятиліттями, а Україні пропонують досягти цього рівня за 4 роки.

"Польща витратила на це 20 років, Словаччина – 17 років. І для багатьох підприємств у тій же Польщі, Словаччині, Угорщині досі існують винятки, на них не поширюються загальні європейські норми. І це обґрунтовано: в директиві, якою ми всі керуємося, сказано, що імплементація технологій проводиться, тільки якщо це економічно доцільно. Ніхто в Європі не руйнував підприємства, не закривав для того, щоб на їх місці будувати щось нове", - підкреслив Каленков.

За його словами, для України чотири роки, які даються на модернізацію – термін нереальний.

"Ми говоримо, що для нас вкрай амбітним часом є 15 років. Тому ми говоримо народним депутатам: встановлюйте виконані терміни. Інакше у нас буде два шляхи: або закривати підприємства, а це фактична катастрофа, або червоніти перед європейськими партнерами і знову розписуватися у власній неспроможності", - резюмував Каленков.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

За його словами, законопроект, який запропонувала влада-це формальна Відписка зі встановленням завідомо нездійсненних термінів для того, щоб створити корупційні можливості для чиновників від екології.

"Встановлений термін модернізації можна буде відстрочити на сім років. Але як буде прийматися рішення про відстрочку, ніхто не знає. В умовах нашої країни, без чітко встановлених критеріїв, всі розуміють, що це корупційні ризики", - пояснив експерт.

Раніше експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін заявив, що передбачені законопроектом про зниження викидів №4197 терміни проведення екомодернізації нереалістичні, адже промисловість не має коштів на модернізацію, а Україна зіткнулася з відтоком інвестицій: за останній рік з країни їх обсяг зменшився більш ніж на 900 млн.

У свою чергу голова комітету екології та зеленої економіки Федерації роботодавців України Павло Жила заявив, що законопроект про зниження викидів № 4167 повинен враховувати реальний стан вітчизняної промисловості і передбачати держпідтримку для проведення екомодернізації.