Через боргову кризу в секторі зеленої енергетики Кабінет Міністрів України позбавив роботи 5 тисяч українців, які протягом декількох років були зайняти в процесі будівництва об'єктів зеленої енергетики в Україні та інших допоміжних підприємств для галузі.

Про це в ефірі каналу «Україна 24» повідомив виконавчий директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин, підкресливши, що держава винна інвесторам 17,8 млрд гривень за вироблену в 2020 році «зелену» електроенергію і сплатила тільки 20% боргу, пише Політека.

"Інвестиційна привабливість зеленої енергетики в Україні, мабуть, найнижча за останні п'ять років. І такий рівень розрахунків, який на сьогодні спостерігається, він призводить до відтоку зацікавлених інвесторів і поступового уповільнення будівництва нових потужностей», - сказав Семенишин.

За його словами, Україна не дотримується фактично своїх зобов'язань з будівництва нових відновлюваних потужностей. Відповідно, держава не можемо вчасно переходити на відновлювані джерела, замінювати стару генерацію, яка має значний негативний кліматичний слід.

«Також ми не маємо можливості розвивати і суміжні технології, розвивати індустрію, яка займається виробництвом обладнання для зеленої енергетики і компонентів. Між іншим, у цій індустрії працювало понад 10 тис.осіб і тепер ця кількість за підрахунками Асоціації сонячної енергетики скоротилася вдвічі. Власне кажучи, люди залишилися без робочих місць, а сім'ї залишилися без джерела для існування», - підкреслив керівник АСЕУ.

Популярні новини зараз
Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро" Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати
Показати ще

Він додав, що це технологічна галузь в якій працюють кваліфіковані інженери, які, на жаль, змушені шукати для себе кращого життя в інших країнах, працюючи на некваліфікованих роботах.

"Останній рік взаємин з представниками державної влади нас навчив перестати вірити в такі обіцянки. На жаль, вони не виконуються, були певні зобов'язання, які на себе взяла держава і ці зобов'язання були скріплені підписами перших осіб з повернення боргів, які сформувалися з березня по липень 2020 року. Але той графік погашення він не був дотриманий, а в минулому році взагалі не було ніяких здійснений оплат», - повідомив експерт.

Семенишин сказав, що переконати інвесторів не йти з України – дуже складно і зараз це практично неможливо, адже на рішення інвесторів працювати в країні не працювати впливає інвестиційний клімат в країні і ситуація з боргами.
Нагадаємо, за інформацією НБУ, на тлі кризи в "зеленій" енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну в 2020 році склав 868,2 млн, тоді як в 2019 році чистий приплив склав 5,860 млрд доларів. Відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.

Станом на 1 квітня підприємствам «зеленої» енергетики перераховано 4,6 млрд грн із суми «старого» боргу 2020 року. Рівень розрахунків держави з виплати такого боргу становить 20%.

Заборгованість держпідприємства "гарантований покупець" перед підприємствами відновлюваної енергетики сягає 17,8 млрд грн.

За результатами опитувань, які організувала експертна організація DiXi Group, понад 80% українців зацікавлені у зменшенні шкідливих викидів у навколишнє середовище та підтримують розвиток зеленої енергетики в Україні.