Для екомодернізації вітчизняної промисловості необхідно задіяти додаткові фінансові інструменти, в тому числі міжнародні. Про це написала віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина в колонці для GMK center.

"Україна має великий "зелений" потенціал. Звичайно, в цьому руслі необхідно говорити про додаткові фінансові інструменти, які зможуть прискорити процеси декарбонізації. Кліматичні цілі України повинні бути порівнянними з викликами, які стоять перед нашою країною», - написала Стефанишина.

Вона підкреслила: доступ до міжнародних "зелених" фінансових ресурсів повинен бути рівним для всіх країн Європи, в іншому випадку українські виробники не зможуть конкурувати на європейському ринку.

"Нерівний доступ до міжнародних фінансів ставить під питання розподіл зобов'язань щодо зниження викидів, адже ми повинні дотримуватися принципу спільних ,але диференційованих обов'язків (common but differentiated responsibilities). Інакше зіткнемося з ризиками спотворення конкуренції на європейському ринку», - зазначила Стефанишина.

За її словами, інструменти ЄС для досягнення цілей кліматичної нейтральності на континенті повинні виходити за межі Євросоюзу і стосуватися всіх країн Європи.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

"Адже ми ділимо загальний континент і пов'язані ланцюжками торгівлі - все це потрібно враховувати у формуванні міжнародних політик», - підсумувала Стеманишина.

Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко заявив, що для проведення екомодернізації промисловості необхідні інвестиції, фінансові стимули і допомога від держави, а не збільшення податкового тиску на підприємства.

Водночас заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський вважає, що Україна не повинна брати на себе нереалістичні зобов'язання щодо термінів проведення екомодернізації, а державі слід надати підтримку промисловості на переоснащення, як це роблять країни ЄС.