Якщо буде введено мито на імпорт кабельної продукції в розмірі 23,5% це призведе до збільшення монопольного становища двох найбільших українських виробників кабелів «Одесакабель» і «Південкабель». І як наслідок-збільшення вартості кабельних матеріалів для операторів системи розподілу та телекомоператорів. Зупинити імплементацію мита може Антимонопольний комітет України. Про це заявив політолог Кирило Сазонов.


Мінекономрозвитку планує ввести мито на імпорт кабельної продукції в розмірі 23,5%. Сазонов, впевнений, що мито на імпорт кабелів негативно позначиться на споживачах світла і телекомпослуг. Оскільки найбільшими імпортерами кабельної продукції є телекомоператори та оператори системи розподілу.


«Собівартість робіт з поліпшення інфраструктури електромереж і телекому збільшитися рівно на 23,5%. При таких умовах оператори мереж будуть змушені або витрачати на 23,5% менше, а значить поліпшення електропостачання, наприклад, нам треба буде чекати набагато довше. Або витрачати більше, але включати ці витрати в тарифи на розподіл і вартість телекомпослуг. А значить, за збільшення прибутку виробників "Одесакабель «і» Південкабель» заплатять всі українці", - заявив експерт.
Уникнути підвищення цін операторам не вдасться, оскільки українські виробники не забезпечують необхідного обсягу кабельної продукції. При цьому, кабелі використовуються для розвитку мереж мобільних операторів і модернізації електромережевої інфраструктури, завдяки якій у всіх українців вдома є світло.
Сазонов підкреслює, що Мінекономрозвитку вважає, що підхід зі збільшенням мита допоможе в розвитку українським виробникам. Але на ділі, це встановить монопольне становище двох найбільших виробників «Одесакабель» і «Південкабель» і дасть їм можливість підвищити свої ціни до рівня імпортних цін».
"Втрутитися в ситуацію і не допустити введення мита повинен Антимонопольний комітет», - заявив політолог.
Нагадаємо, раніше Європейська Бізнес Асоціація і Американська торгова палата висловилися проти введення імпорту на кабельну продукцію. На їхню думку, від цього постраждають оператори систем розподілу і мобільні оператори.