«Укрзалізницю» свідомо доводять до банкрутства, що спровокує колапс перевезень залізницею. Про це заявив екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян.

«Я вважаю, що це свідома політика нинішньої влади - просто збанкрутувати компанію (УЗ – ред.) і порізати її не металолом. Бо після того, як Жмак публічно заявив, що стан компанії катастрофічний, відбулося протягом місяця з його звільнення. Без пояснення жодних причин чи підстав до такого звільнення. Тому, я так розумію, компанію свідомо ведуть до банкрутства, не розуміючи, що це призведе до зупинки всієї економіки України. Адже вантажні і пасажирські перевезення будуть заблоковані», - сказав Омелян.

Він також звернув увагу на те, що міжнародні рейтингові агентства також відреагували на критичну ситуацію в УЗ і знизили кредитний рівень компанії.

«Standard & Poors понизив рівень «Укрзалізниці» до рівня ССС - це обмежена можливість виплати по борговим зобов’язанням через економічні труднощі», - зазначив Омелян.

Він наголосив, на сьогодні в УЗ відбувається падіння по всім показникам. І причиною цього, на його думку, є вкрай непрофесійна робота Наглядової ради компанії.

Популярні новини зараз
Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Незадовільна і часто провальна робота УЗ пов’язана виключно з дуже низьким фаховим рівнем управлінського менеджменту, насамперед Наглядової ради і правління. І тотальною корупцією, яка захлинула компанію», - вважає Омелян.

Екс-міністр також констатував, що за доведення залізниці до банкрутства ніхто не несе відповідальності.

«Уряд самоусунувся, взагалі не коментує ситуацію на УЗ, Міністерства інфраструктури не чути. Президент, який минулого року розповідав, що у нього є план реформи УЗ на столі і це він особисто обговорював – не коментує і нічого не розповідає», - зазначив Омелян.

Нагадаємо, вчора голова ТСК по УЗ Юлія Гришина заявила, що члени Наглядової ради Укрзалізниці відмовилися надавати народним депутатам інформацію про розмір винагород, які вони отримують, що викликало обурення у ТСК. Адже, як заявила Гришина, ефективність роботи Наглядової ради вкрай низька, а українці мають повне право знати, скільки державних грошей отримують її члени за таку роботу.

Раніше народний депутат, член комітету ВР з питань транспорту та інфраструктури Костянтин Бондарєв заявив, що уряд має негайно провести засідання для обговорення проблем Укрзалізниці і звільнити Наглядову раду, яка довела компанію до кризового стану.

Водночас економічний експерт Борис Кушнірук заявив, що скандали довкола Наглядової ради «Укрзалізниці», на утримання якої витрачаються мільйони, дискредитують реформу корпоративного управління та закликав звільнити весь склад ради.