НЕК Укренерго за результатами 2020 року стала найбільш збитковою державною компанією з чистим збитком 27,5 млрд грн.

Такі дані навів проект "Марлін" з посиланням на звітність компаній.

Станом на кінець 2020 року, загальний борг "Укренерго" складає понад 34,5 млрд грн.

Зокрема, перед держпідприємством «Гарантований покупець» борг "Укренерго" становить 24,3 млрд грн. Перед виробниками електричної енергії за послуги з балансування ринку просрочений борг складає 11,7 млрд грн, що загрожує низкою судових позовів.

Кредиторська заборгованість компанії , за даними проекту, складає 17,9 млрд грн.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Серед основних причин падіння доходів "Укренерго", зокрема, називають рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – НКРЕКП", - повідомляє проект "Марлін".

Спершу найбільш збитковою держкомпанією вважався НАК «Нафтогаз», однак в день публікації рейтингу Мінекономіки уточнило розмір збитків компанії до 11,8 млрд грн, що зробило лідером антирейтингу НЕК «Укренерго».

Раніше відповідальність за зловживання на енергоринку на НКРЕКП поклав Антимонопольний комітет України. Влітку 2020 року АМКУ офіційно звинуватив НКРЕКП в спотворенні конкуренції на ринку електроенергії, зобов’язавши відмовитися від практики необґрунтованих цінових обмежень і штучного втручання в роботу ринку. Саме дії НКРЕКП призвели до рекордних збитків державних компаній, зокрема НЕК «Укренерго».