Європейська Бізнес-Асоціація (ЄБА) закликає депутатів підтримати прийняття в цілому законопроекту №5175, що передбачає продовження дії мита на експорт брухту чорних металів у розмірі 58 євро / тонна ще на 5 років, пишуть Українські Новини.

Про це йдеться в листі ЄБА до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, голови Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи та голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева.

"Експерти Асоціації детально проаналізували проект закону № 5175 і висловлюють свою підтримку ініціативі продовження терміну дії експортного мита на металобрухт. Вважаємо, що прийняття законопроекту сприятиме зменшенню дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку України і в цілому матиме позитивний ефект для економіки України", - йдеться в ньому.

ЄБА зазначає, що Україна отримує більше переваг від переробки власного брухту в продукцію з доданою вартістю, ніж від експорту сировини. Зокрема, наявність доступної сировини на внутрішньому ринку сприятиме безперебійному функціонуванню вітчизняної металургійної промисловості і, на думку представників бізнесу, дозволить зберегти робочі місця в реальному секторі економіки, а також забезпечити додаткові податкові надходження до бюджетів усіх рівнів.

При цьому як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, збереження мита на експорт брухту чорних металів у розмірі 58 євро / тонна дозволить забезпечити:

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

- збереження 21,5 тис. робочих місць і створення 3,5 тис. нових робочих місць;

- подальший розвиток металургійної та суміжних галузей промисловості,

- сприяти додатковому зростанню ВВП на 0,03%;

- уникнення дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку;

- скорочення споживання енергоресурсів та викидів СО2;

- залучення додаткових інвестицій у металообробну галузь України.

Як повідомляли Українські Новини, комітет Ради з економрозвитку підтримавши продовження дії мита на експорт брухту €58 / тонна ще на 5 років

Раніше 17 депутатів запропонували Раді продовжити дію мита на експорт брухту €58 / тонна ще на 5 років.

У вересні 2016 року, на тлі гострого дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку, на той час Президент Петро Порошенко підписав закон, що передбачає збільшення строком на 1 календарний рік мита на експорт брухту з 10 євро до 30 євро за тонну, при цьому в 2017 році дію мита було продовжено ще на рік - до 15 Вересня 2018 року.

Влітку 2018 року Порошенко схвалив продовження мита на експорт брухту на 1 рік, до 15 вересня 2019 року і збільшення розміру мита з 30 євро до 42 євро за тонну.

При цьому в квітні 2019 року Порошенко схвалив підвищення мита на експорт брухту з 42 євро до 58 євро за тонну і продовження дії мита до 15 вересня 2021 року.