Відразу 6 великих виробників електроенергії подали судові позови про стягнення понад 3,5 млрд грн боргу з НЕК «Укренерго».

Про це свідчать ухвали господарського суду Києва, оприлюднені в Єдиному держреєстрі.

За даними судового порталу, позови подані НАЕК Енергоатом, ТОВ "Мегатрейдинг", ТОВ "ДТЕК Енерго", ПрАТ "Харківська ТЕЦ-5" і КП "Київтеплоенерго".

Цей борг в основному виник за роботу на балансуючому ринку, який НЕК «Укренерго» накопичив перед генерацією в опалювальний сезон 2020-2021 років.

Згідно з судовими документами "Укренерго" заборгувало 2,4 млрд грн ТЕС "ДТЕК Енерго", 887 млн грн. "Київтеплоенерго«, 185 млн за»Харківською ТЕЦ-5".

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

При цьому сумарний борг "Укренерго" небаланси і балансуючий ринок, за даними самої компанії, становить 10,1 млрд грн.

Раніше агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на гендиректора "ДТЕК Енерго" Ільдара Салєєва повідомляло, що борги "Укренерго" виникли в період жовтня 2020 – лютого 2021 р.і за своїм обсягом співмірні з витратами компаній на ремонтні кампанії в рамках підготовки до опалювального сезону.

"Цей борг несе в собі ризик для нашої ремонтної кампанії. Ми запланували 2,4 млрд грн вкласти в ремонти. Нам вже потрібно готувати обладнання до наступного осінньо-зимового періоду, щоб уникнути аварійності», – сказати гендиректор "ДТЕК Енерго«, в інтерв'ю»Інтерфакс-Україна".

Він пояснив, що понад Комерційний графік відповідаючи на команди НЕК "Укренерго" ТЕС виробили близько 500 млн кВт-год, для чого довелося в тому числі палити дефіцитне вугілля.

«Ми підтримали енергосистему в опалювальний сезон, коли був дефіцит потужностей, при цьому маємо борг, перспектива погашення якого не ясна. Тільки за січень 2021 року борг зріс на 1 млрд грн», – роз'яснив Салєєв.

Нагадаємо, що за підсумками 2020 р. ДП "Укренерго" стала найбільш збитковою держкомпанією зі збитком в 27,5 млрд грн. Серед основних причин падіння прибутковості експерт називають рішення НКРЕКП, коли влітку 2020 р.АМКУ звинуватив регулятора в спотворенні конкуренції і ручному управлінні ринком.