Про це написав народний депутат України Муса Магомедов у колонці для «Сегодня».

За словами депутата, уряд вирішив повернутися до розгляду ідеї введення акцизного податку на продаж зеленої електроенергії в межах від 3,2% до 40%. І саме з цих коштів збирається погасити заборгованість перед виробниками «зеленої» електроенергії.

"Ідея введення акцизу на зелену енергію вражає своєю цинічністю. За задумом Кабміну, борги перед компаніями зеленої енергетики планується виплачувати з коштів, отриманих від сплати акцизу. Тобто держава хоче погасити свої борги грошима тих, кому має", - написав Магомедов.

Він нагадав, що уряд минулого року підписав з виробниками «зеленої» електроенергії меморандум, згідно з яким компанії погодилися на зниження «зеленого» тарифу, а держава зобов'язалася погасити заборгованість перед ними в 22,6 млрд грн. Однак на даний момент сума боргу все ще залишається значною.

"Кабмін не виконав взяті на себе зобов'язання. На момент підписання Меморандуму борг перед зеленими компаніями становив 22,6 млрд грн. На сьогоднішній день уряд повинен був погасити 12,3 млрд грн, але інвестори отримали тільки 4,6 млрд.невиплаченими залишаються 18 млрд грн, причому борг продовжує зростати», - пояснив Магомедов.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

На його думку, ідея уряду ввести акциз на продаж «зеленої» електроенергії – це акт державного рекету по відношенню до інвесторів.

"Дана ситуація наочно ілюструє, як в Україні ставляться до інвесторів. Влада не просто грубо порушує закони, а й може в будь-який момент прийняти нові, які кардинально змінюють умови роботи на ринку. Акцизний податок на зелену електроенергію – це акт державного рекету щодо інвесторів», - вважає Магомедов.

28 квітня стало відомо, що компанія Modus Energy International, яка перебуває у власності громадян Литви, подала позов проти України через те, що держава не виконує свої зобов'язання з виплат за вироблену електроенергії і змушує компанію піти на зміни правил, які скорочують її доходи.

ДП "Гарантований покупець" змусив дочірні компанії Modus Energy International підписати Додаткову угоду, що передбачає скорочення шляхом здійснення загроз позивачу (у разі відмови підписання Додаткової угоди) і тому компанія розглядає це як ініціювання процедури розірвання Договору купівлі-продажу зеленої енергії, який діє до 2030 року.

Згідно з документацією, позивач просить арбітражний суд: визнати Україну такою, що порушила вимоги статей договору про Енергетичну хартію; зобов'язати Україну сплатити відсотки на суми збитків, нарахованих арбітражним судом, на певних умовах; а також зобов'язати сплатити всі витрати понесені на арбітражне провадження.

Як повідомлялося, за інформацією НБУ, на тлі кризи в "зеленій" енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну в 2020 році склав 868, 2 млн, тоді як в 2019 році чистий приплив склав 5,860 млрд доларів. Відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.

Станом на кінець квітня рівень розрахунків перед інвесторами становить 20%. З 22,4 млрд гривень боргу 2020 держава заплатила тільки 4,5 млрд грн.