У цей день Церква згадує події, які передували страті Ісуса - зрада Його учня і каяття грішниці, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Згідно з апостолом і євангелістом Матфеєм, коли Ісус Христос був у домі Симона прокаженого у Віфанії, одна жінка вилила Господу на голову дорогоцінне миро. Бачачи це, інші апостоли говорили між собою, що можна було продати це миро разом з алябастровою посудиною, а виручені кошти віддати убогим.

Ісус Христос же сказав їм, що ця жінка, наливши на Нього миро, тим самим Його приготувала до смерті і поховання. І для того, щоб відзначити вчинок цієї жінки Господь сказав Своїм учням: «Де тільки буде проповідане Євангеліє це по всьому світі, сказано буде в пам'ять її в про те, що вона зробила» (Мф. 26:13). Іноді цю жінку ототожнюють з рівноапостольною Марією Магдалиною.

При цьому апостол Іуда Іскаріотський добровільно пішов до первосвящеників і за грошову винагороду запропонував зрадити Свого Вчителя. Старійшини іудейські запропонували Іуді Іскаріоту тридцять срібняків, після чого він шукав слушного часу, щоб зрадити Ісуса.

У Велику Середу в останній раз в цьому році звершується Літургія Передосвячених Дарів. Також припиняються і великі поклони, творені за молитвою святого Єфрема Сирина: «Господи и Владыко живота моего».

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім того, сьогодні в останній раз співається тропар: «Се Жених грядет в полунощи, и блажен раб, егоже обрящет бдяща: недостоин же паки, егоже обрящет унывающа. Блюди убо душе моя, не сном отяготися, да не смерти предана будеши, и Царствия вне затворишися, но воспряни зовущи: Свят, Свят, Свят еси Боже, Богородицею помилуй нас», а також светилен: «Чертог Твой вижду, Спасе мой, украшенный, и одежды не имам, да вниду вонь: просвети одеяние души моей, Светодавче, и спаси мя».