Як повідомляє Центр інформації УПЦ, у цей день Церква згадує Таємну вечерю Господа Іісуса Христа з Його учнями - апостолами.

На Таємній Вечері Спасителем було встановлено головне таїнство Православної віри - Таїнство Євхаристії, або Причастя, під час якого всі віруючі під виглядом хліба і вина приймають справжні Тіло і Кров Христові.

Без причастя, вчить Свята Церква, немає справжнього християнської життя, так як у цьому Таїнстві відбувається найповніше, гранично можливе на землі благодатне з'єднання людини з Богом.

Таємна вечеря була звершена Христом за день до святкування старозавітної Пасхи. Євреї відзначали це свято у пам'ять про чудесний вихід з Єгипту, де вони знаходилися у рабстві протягом чотирьохсот років.

Таємна вечеря почалася з омовіння. Син Божий, Творець світу звершує обряд, який традиційно робили раби: він омиває апостолам ноги. Учні були вражені діями їх Божественного Вчителя. Вони мовчки приймали омивання. Тільки апостол Петро, людина гаряча, не міг стримати почуттів. Своїм прикладом Господь засвідчив не лише любов до учнів, а й навчив їх смиренню - щоб вони не вважали за приниження для себе служити ближньому.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

І в наші дні в Великий Четвер за архієрейським богослужінням час звершується обряд обмивання ніг. Після закінчення літургії при читанні Євангелія про обмивання ніг архієрей у пам'ять про смиренний вчинок Христа омиває ноги священників.

Після обмивання і прощальної бесіди з учнями Христос переломив хліб і, благословивши його, подав апостолам зі словами: «Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене!». Взявши чашу і благословивши її, сказав: «Пийте з неї всі, бо це кров Моя Нового Заповіту, що за багатьох проливається на відпущення гріхів».

У четвер Страсної седмиці в храмах звершується Божественна літургія. В цей день кожен віруючий, за прикладом апостолів, прагне з'єднатися з Христом у Таїнстві Причастя.

За традицією в Руській Православній Церкві Предстоятель освячує у Великий четвер миро - оливкову олію з домішками різних ароматів, - яке вариться у перші дні Страсної седмиці. Освячене миро розсилається по єпархіях і парафіях. Святе миро використовується у таїнстві Миропомазання. Воно звершується над людиною один раз у житті відразу після Таїнства Хрещення, через миропомазання новохрещений отримує повноту дарів благодаті Святого Духа.