Про це заявив керівник Українського центру контролю над тютюном Андрій Скіпальський, коментуючи скандальне зниження акцизів на тютюновмісну продукцію для електронного нагрівання (типу IQOS), яке пролобіювали члени Податкового комітету ВР - голова Данило Гетманцев та нардеп Давид Арахамія.

«Це перший прецедент за останні десять років в Україні, коли акциз на тютюнові вироби зменшується. І це дуже погано. Чому погано? По-перше, це точно позиція тютюнової індустрії. Виключно. Тобто депутати на самому вищому рівні, зокрема і Давід Арахамія лобіюють позицію, яка вигідна для тютюнових компаній. Виключно для них, щоб утримувати більшу моржу на цих виробах. Тобто це лобіювання інтересів бізнесу. Нічого більше», - сказав Скіпальський.

За його словами, тютюнові компанії, а також їхні лобісти з податкового комітету Ради, намагаються відокремити айкоси від тютюнових продуктів. Намагаються довести суспільству, що ці вироби «більш корисніші», «менш шкідливі», що не є правдою.

«Це величезна маржа, порушення всіх норм закону про тютюнові вироби. Тому що якщо вони виводять щось під визначення «тютюновий виріб», то на них не розповсюджується норми про реклами, норми про куріння в закладах громадського харчування і т.д. і т.п. А якщо не розповсюджується, то парламент ніяким чином не хоче приймати через той же лобізм, щоби розширити норми дії закону і на тютюнові вироби на нагрівання», - пояснив Скіпальський.

Він також наголосив, що надання подібних преференцій тютюновим компаніям коштуватиме державному бюджету мільярдів.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

«Це має ознаки жорсткого лобізму, відстоювання корпоративних інтересів. І всі, хто за цим стоїть, це прекрасно розуміють. І за цим, скоріше за все, стоять ще й величезні гроші. Тому що це просто так не робиться. Економія мільярдів тютюнових компаній, явно дуже гарно оплачується тютюновим лобістам». – підсумував Скіпальський.

Як відомо, у Раді готуються розглядати у другому читанні законопроект №4278 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях)". У цьому законопроекті, крім посилок, є також норма про зниження ставки акцизів на тютюновмісну продукцію для електронного нагрівання (типу IQOS) до 30%, а не до 50%, як планувалося раніше.

Через цю норму деобюджет недоотримає 3 мільярди гривень щороку. Нагадаємо: державна програма вакцинації від COVID-19 коштувала 2,9 млрд грн.