Іноземні інвестори і міжнародні фінансові організації не довіряють українській владі через величезні борги перед «зеленою» генерацією, що провокує економічну кризу в країні.

Про це написав народний депутат України Дмитро Шпенов у колонці для «Сегодня».

"МВФ тимчасово заморозив виділення нашій країні чергового кредитного траншу обсягом 2,9 млрд дол. Причини-відсутність прогресу в реформах і реальних результатів боротьби з корупцією. Фонд також незадоволений ручним регулюванням енергетики і невиплатою урядом боргів компаніям зеленої енергетики, які перевищили 18 млрд грн», - написав Шпенов.

Депутат нагадав, що інвестори повірили державі Україна і вклали свої капітали в розвиток «зеленої» енергетики, але влада істотно змінила законодавство і зараз виробники електроенергії опинилися в боргах, через те, що держава з ними не розрахувалася за вироблену електроенергію.

"Цей прецедент наочно показав інвестиційному співтовариству, що сьогодні довіряти українській владі не можна, якщо мова йде про довгострокові інвестиції», - підкреслив Шпенов.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Нагадаємо, за даними ЗМІ, уряд хоче ввести акцизний податок на продаж "зеленої" електроенергії, поки пропонується широкий діапазон ставки – від 3,2% до 40%.

28 квітня стало відомо, що компанія Modus Energy, яка перебуває у власності громадян Литви, подала позов проти України через те, що держава не виконує свої зобов'язання з виплат за вироблену електроенергію і змушує компанію піти на зміни правил, які скорочують її доходи.

У скарзі вказується, що ДП "Гарантований покупець" змусив дочірні компанії Modus Energy підписати додаткову угоду, що передбачає скорочення доходів і тому компанія розглядає це як ініціювання процедури розірвання договору купівлі-продажу "зеленої" енергії, який діє до 2030 року.

Згідно з документацією, позивач просить арбітражний суд: визнати Україну такою, що порушила вимоги статей договору про Енергетичну хартію; зобов'язати Україну виплатити відсотки на суми збитків, нарахованих арбітражним судом, на певних умовах; а також зобов'язати сплатити всі витрати, понесені на арбітражне провадження.

Як повідомлялося, за інформацією НБУ, на тлі кризи в "зеленій" енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну в 2020 році склав 868,2 млн, тоді як в 2019 році чистий приплив склав 5,860 млрд доларів. Відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.

Станом на кінець квітня рівень розрахунків перед інвесторами становить 20%. З 22,4 млрд гривень боргу в 2020 році держава заплатила тільки 4,5 млрд грн.