Як повідомляє Центр інформації УПЦ архієпископ Черкаський і Канівський Феодосій ознайомився, як йдуть роботи по виготовленню пам'ятника святителю Луці біля одного з храмів обласного центру.

Спорудження увічнить пам'ять святого додатково до монументу, який раніше встановили лікарю-священнослужителю поруч з кафедральним собором Черкас.

Пам'ять про святого нерозривно пов'язана з Черкащиною. У селі Деньги Золотоніського району Валентин Войно-Ясенецький до висвячення проходив практику на посаді земського лікаря. У Черкасах святитель Лука відвідував своїх батьків і сестру в останні дні їхнього земного життя. Тепер над місцем їх поховання зведений Архангело-Михайлівський кафедральний собор.

У 2021 році православні відзначають 100 років прийняття священного сану архієпископом Сімферопольським і Кримським Лукою, 95 років першого відвідування Черкас в сані єпископа, 60 років кончини і 25 років обрітення мощей святителя.

Новий монумент архієпископу Луці виготовив учасник об'єднання народних майстрів України скульптор Володимир Толстопятов. До його робіт належать пам'ятники преподобномученику Макарію Канівському в Каневі і святому мученику Данилу Мліївському в Городище і в селі Мліїв.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

*** Святитель Лука є одним з найбільш шанованих святих, які жили в XX столітті. Оскільки святитель Лука Войно-Ясенецький при земному житті багато допомагав людям як лікар і хірург, віруючі звертаються до нього з проханнями про допомогу в різних хворобах і недугах. Є численні свідчення про чудесну допомоги святителя.

У листопаді 1995 року Указом Священного Синоду Української Православної Церкви архієпископ Лука був зарахований до лику місцевошанованих святих. В ніч з 17 на 18 березня 1996 відбулося набуття святих мощей архієпископа Луки. На загальноцерковному рівні архієпископ Лука був прославлений в сонмі новомучеників і сповідників в 2000 році.