Православні християни сьогодні відзначають Радоницю - особливий день поминання померлих, який традиційно проходить через тиждень після свята Пасхи, у вівторок.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, в цей день, після Літургії в храмі, прийнято відвідувати могили покійних рідних і близьких.

Це поминання встановлено для того, щоб віруючі після світлого свята Пасхи могли розділити з покійними велику радість Воскресіння Христового.

Всю Світлу седмицю в церкві не служать панахиди, не поминають покійних, так як Великдень - це свято перемоги Христа над смертю. Заупокійні богослужіння переносяться на другий вівторок після Великодня.

Звичай святкування Пасхи на могилах покійних відомий з часів святителя Іоанна Златоуста (IV ст.), і ймовірно був і раніше.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

За традицією, відвідуючи кладовища, до могил підходять зі словами пасхального тропаря: «Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав».

В цей день на могилах священики звершують літію, під час якої просять у Бога прощення гріхів покійних і щоб Господь упокоїв їх там, де «немає ні хвороби, ні печалі, ні зітхання, але життя безкінечне».

На могилах прийнято запалювати свічки і молитися про покійних.

Також в цей день прийнято подавати милостиню нужденним з проханням помолитися за упокій покійних рідних і близьких, називаючи їхні імена.

Православна Церква вчить, що молитва за упокій про рідних і близьких в дні особливого поминання покійних, пом'якшує їх долю у вічному житті.