Владі України потрібно зробити еновлення Нацплану зі скорочення викидів вугільних ТЕС і ТЕЦ, що дозволить державі не порушувати зобов’язання перед ЄС щодо норм викидів з 2025 року.

Про це заявив комерційний директор «Донбасенерго» Олег Ларіонов.

«Проблема Нацплану в тому, що він складався на підставі даних 2013 року. Тоді в Україні, по-перше, були механізми фінансування екологічних заходів, по-друге, зростала економіка й споживання електроенергії, були кошти для вкладення в екологічні проєкти. Крім того, ми спочатку взяли на себе дуже амбітні зобов'язання: за п'ять років провести екомодернізацію енергетики, хоча в Європі вона здійснювалася від 12 до 18 років, у середньому 15 років», - розповів Ларіонов.

За його словами, Україна не порушила б умови Нацплану з викидів, якби почала роботи з реконструкції застарілих енергоблоків декілька років тому. На його думку, зараз потрібно оновити Нацплан, щоб не втратити енергетичні потужності для України.

«У 2013-му ми були поруч із позначеними показниками, і 2021 року ми теж знаходилися поруч із ними. Але вже 2025-го, якщо нічого не робити, ми будемо вище цієї кривої (норм - ред.)», - сказав Ларіонов.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«А за останні роки ми нічого й не робили, встановлювали лише пилоочищення. Ні сіркоочищення, ні азотоочищення ніхто не ставив, отже почали порушувати цю криву. Тому тепловій генерації важливо вже цього року домогтися розуміння того, що ми робимо в першочерговому порядку та за які гроші», - додав енергетик.

При цьому він підкреслив, що до 2019 року в Україні працювала стала модель енергоринку, яка передбачала інвестиційну складову на виконання екологічних заходів на електростанціях, однак наразі ні у державних, ні у приватних компаній немає ніяких джерел фінансування для таких довготривалих та витратних реконструкцій.

Нагадаємо, загальна вартість екологічних заходів на теплових енергоблоках в межах НПСВ до кінця 2033 року оцінюють у 4,3 млрд євро. У той же час високі обсяги вкладень в екологічну модернізацію ТЕС слід здійснити в 2024-25 рр.

В Україні до теперішнього часу джерела фінансування НПСВ на ТЕС не визначені. Міністерство енергетики, учасники ринку електроенергії та експерти галузі вказують на необхідність зрушити терміни реалізації Нацплану з викидів.

Міністерство захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України відзначає неможливість виконати Національний план скорочення викидів на ТЕС і ТЕЦ України в короткі терміни через проблеми відсутності фінансування відповідних заходів.