«55% ринку спирту і алкоголю України - в тіні» - цей факт у 2019 році озвучив Президент Володимир Зеленський, нажаль і зараз у 2021-му році ситуація не змінилась. Чому реформа приватизації Укрспирту не вплинула на ситуацію на нелегальному ринку алкоголю, та що заважає відповідним профільним службам досягати результатів?

13 травня 2021 пройшло засідання комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики на якому заслухали представників МФУ, ДПС України, ДФС України, за участю ДБР, ОГП, СБУ, МВС та Національної поліції України щодо боротьби з незаконним обігом алкогольної продукції в Україні.

Цифри, цифри, цифри і немає жодного результату!

У голови комітету Данила Гетьманцева викликали велике обурення виступи представників профільних служб, які звітували щодо перевірок нелегальних торгових точок та підпільних заводів з виробництва нелегального спирту та алкогольної продукції.

«Мені соромно Вас слухати, скільки ви працюєте над цією проблемою, що конкретно не вистачає, транспорту, людей чи компетентності?»- підкреслив голова комітету. Наразі в Україні функціонує більше 8 тисяч нелегальних точок, що продають фальсифікат. У той же час, в інтернеті з легкістю можна знайти в продажу 5-літрові ємності з нелегальною горілкою за ціною 250 грн. Тож літр горілки, що купується в мережі, коштує близько 50 грн.

Напередодні конференції голова комітету особисто перевірив можливість придбання незаконного алкоголю та промоніторив наявність незаконної продукції та відмітив, що бегінбокси, які заполонили ринок вже втомився купувати і демонструвати, а декілька нелегальних алкогольних позицій з мережі інтернет знову продемонстрував в рамках ZOOM-конференції, серед них були такі продукти:

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Горілка Пшенична за ціною 43грн та спиртова суміш «Поваренок» 40 градусів - 60 грн.

Нагадуємо, що офіційна середня споживча ціна на горілку в Україні в 2020-му році склала 92,25 грн. за пляшку об'ємом 0,5 л.

У ході звіту Данило Гетьманцев звернув увагу на кричущу проблему акцизних марок – двійників – «Ми всі знаємо, мінімум про відому торгову марку, все суспільство знає про те, що з Туреччини завозяться та реалізовуються торгові марки двійники. Ми знаємо, що ця торгова марка реалізується у найбільших торгових мережах України, які є білими, але вони співпрацюють і також, я так думаю усвідомлюють незаконний характер цього товару. Великі супермаркети беруть на реалізацію відповідний товар, де наклеєна акцизна марка близнюк, що заважає віддати на експертизу пляшку горілки цієї торгової марки і провести далі усі необхідні слідчі дії».

А поки такі підробки й надалі безвідповідально потраплять до кошиків споживачів, якщо урахувати ПДВ та всі інші податки - то суми державних втрат від нелегального алкоголю та спирту можуть досягати 20 млрд. грн. щорічно, тож тіньова економіка, набула таких масштабів, коли вона загрожує національній безпеці та економічному розвитку держави.

Уся горілка в нашій країні виробляється з державного спирту. Тож більшість нелегальної продукції створюють зі спирту, який виробляють заводи, які працюють понаднормово. Члени комітету озвучили інформацію, яка надійшла до них від представників галузі, про низку спиртових заводів, що працюють у тіні. « Є простий механізм, який я розумію спрацював би, поставити пости, щоб припинити понаднормову роботу заводу, чому вони не стоять? При тому, що штат співробітників ДФС 4 600 осіб. Зокрема відомі факти про спиртозавод в смт. Малинівка, Чугуєвський район, Харківської області, спиртозавод у Кіровоградській області, місто Олександрія, тощо. – зауважив Данило Гетьманець».

Наразі є інформація про 36 функціонуючих підприємств, що виробляють необліковану продукцію, лише 8 з них перевірили працівники служб ДФС.

Данило Гетьманцев жорстко розкритикував роботу державних служб, що відповідають за боротьбу з тіньовим ринком і категорично висловився щодо роботи та кваліфікації очільників, керівників та заступників Державної Податкової Служби та Державної Фіскальної Служби і зазначив у разі подальшої роботи без результату комітет буде пропонувати розглянути питання рекомендувати провести кадрові зміни.

Припинення нелегального ринку спирту – пряме завдання президента України – не виконується!

Заступник голови фінкомітету ВРУ Андрій Холодов під час засідання зауважив, що якість управління державними активами занадто низька і звернув увагу на ситуацію з приватизацією об’єктів концерну та ДП «Укрспирт», адже стан украй критичний і потребує негайного втручання та проведення аукціону.

«Приватні ліцензії почнуть працювати найближчим часом і ось ці підприємства, яких на сьогоднішній день 35 - у концерні Укрспирт, що не передані і не виставлені на приватизацію вони з кожним місяцем будуть втрачати свою вартість і в кінцевому підсумку вони перетворяться в металолом. Тобто ми втратимо можливість продати їх за хорошою ціною і до того ж нічого не змінюється на підприємствах виробництва лівого спирту. І як результат втрати в державний бюджет і кишені громадян.»

Провідні експерти галузі та виробники алкогольної продукції украй стурбовані ситуацією та закликають владу вплинути на детінізацію алкогольного ринку.

Генеральний директор алкогольного холдингу Bayadera Group Анатолій Корчинський прокоментував як впливає чорний спиртовий ринок на організацію офіційного виробництва:

«Вимушений констатувати, що Україна багато років входить до ганебного списку країн, де продажі нелегально виробленого алкоголю просто зашкалюють. За дослідженнями таких міжнародних організацій, як World Health Organisation (WHO) і Euromonitor International наразі в Україні у тіні знаходиться більш ніж половина ринку міцних алкогольних напоїв, а у списках країн з високим рівнем тіньового виробництва ми знаходимось поруч із Мозамбіком (66%), Малаві та Угандою (61%), Камеруном (56%), Танзанією (51%). Нелегальний алкоголь – це, у першу чергу, підробки, які «народні умільці» клеять етикетки відомих брендів та розливають підпільно, або контрабанда, яку нажаль чомусь не помічають митники та правоохоронці. Перевірити якість таких товарів неможливо, а страждають від цього самі українці, адже щороку від отруєння сурогатним спиртом гинуть тисячі осіб. Наша компанія, та інші законослухняні та відповідальні виробники сподіваємось держструктури знайдуть шляхи для обєднання та подолання цієї проблеми».

Виконавчий директор Асоціації «Укргорілка», Аліна Шолохман коментуючи результати засідання зазначила - «Опираючись на дослідження Антикорупційних правозахисних організацій, виробництво контрафакту здійснюється на офіційно діючих лікеро-горілчаних підприємствах. Оскільки відомі причини появи нелегальної продукції, відчутні наслідки для суспільства, слід звернути увагу на приклади успішної боротьби з нелегалами в сусідніх європейських країнах. Ми як фахова організація, вдячні, що на це нагальне та болюче питання звернули увагу та сподіваємось на розпочнеться ефективна робота з незаконним алкогольним виробництвом».

Очільники профільних служб пообіцяли надати результати до наступного засідання вже за 3 тижні, якщо ж ситуація не зміниться в секторі відповідальних за боротьбу з чорним ринком алкоголю відбудуться кардинальні кадрові зміни.