Останні два роки Україна була непослідовною в питанні інтеграції енергетичної системи до енергосистеми Європейського Союзу, періодично роблячи один крок в перед і два назад.

Про це заявила народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Інтеграція української енергосистеми з енергосистемою Європейського Союзу-це так мета яку ми плануємо досягти. Однак в поточний момент я не настільки оптимістична, оскільки останні два роки ми досить часто рухаємося в режимі один крок вперед і два назад«,-заявила депутат на під час виступу на онлайн-конференції " Україна у Вашингтоні і Світі»

Вона підкреслила, що нещодавно нарешті прийнято закон Про сертифікацію оператора системи передачі, який з одного боку відкриває шлях до інтеграції в ENTSO-E, а з іншого обмежує імпорт з Росії та Білорусі.

Однак, за словами нардепа, українській владі-регулятору і уряду – належить зробити багато роботи для того, щоб Україна досягла поставленої мети інтеграції з європейською енергосистемою.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Закон прийнятий ,який дозволяє цьому (інтеграції енергосистеми з ЄС-прим.) збувати. У той же час ми усвідомлюємо, що безліч технічно і політичних рішень має бути прийнято. Більшість з яких потрібно зробити Україні в чіткій відповідності з європейськими правилами і регламентами", - додала нардеп.

Нагадаємо, інтеграція енергосистеми України з ENTSO-E запланована на 2023 рік. На думку експертів, однією з ключових перешкод для реалізації цієї мети стало відкриття імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, а також суперечлива політика НКРЕКП.