Про це заявила президент Всеукраїнської громадської організації «Жива планета» Світлана Берзіна.

«Збільшувати-зменшувати екологічний податок може йти мова тоді, коли ми будемо розуміти як прозоро і ефективно працює цей податок для досягнення своєї мети», - сказала Берзіна.

За дослідженням екологів, на сьогодні використання коштів від цього податку є непрозорим і невідомо на що вони спрямовуються, адже жодних змін на краще в екологічній ситуації не спостерігається.

«Жодна облдерадміністрація не надала нам належну інформацію про результати моніторингу виконаних природоохоронинх заходів за рахунок екологічного податку щодо оцінки їх ефективності. Тобто – яким чином ці заходи змінили ситуацію на більш кращу з точки зору поліпшення якості довкілля», - розповіла Берзіна.

За її словами, екологи підтримують створення єдиного кліматичного фонду, до якого будуть надходити кошти від екоподатку і з якого вони будуть спрямовуватись на чітко визначені цілі.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

«Фонд має бути один, в якому будуть повністю сконцентровані всі кошти. І за рахунок транспортного податку, і за рахунок податку від викидів СО2, і за рахуноок інших податків. І цей фонд має належним чином прозоро управлятися, тоді ми будемо бачити і приймати участь в тому числі в моніторингу ситуації по використанню цих коштів», - пояснила Берзіна.

Вона наголосила: кошти, які надходять від екологічного податку, повинні витрачатися виключно на виконання природоохоронних заходів, зокрема на екомодернізацію підприємств, які є забруднювачами.

«Необхідно надавати більше можливості містам вирішувати екологічні проблеми, там де знаходиться безпосередньо джерело забруднення і забруднювачі, як сплачують цей екологічний податок», - сказала Берзіна.

Нагадаємо, раніше президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок заявила, що коштам від збору екологічного податку необхідно повернути цільовий характер і направляти їх виключно на екологічні проекти.

Водночас Американська торгова палата (АСС) закликала Верховну Раду надати суб'єктам господарювання право використовувати до 70% екологічного податку на компенсацію витрат на природоохоронні заходи та екологічні інвестиції.