Ініціатива Кабміну про введення акцизного збору на вироблену в країні "зелену" електроенергію є абсурдною, заявила народний депутат Вікторія Гриб.

"Схоже, що уряд абсолютно не хвилює не тільки порушення меморандуму, а й повне фіаско інвестиційного іміджу країни в очах іноземних інвесторів", - сказала вона.

Нардеп нагадала, що за підсумками 2020 року через великі збитки іноземні інвестори вивели з України 1,3 млрд дол. Це найбільший відтік чистих інвестицій з української економіки за останні 20 років. У першому кварталі 2021 року з країни вийшло ще 264 млн дол.

"Галузь ВДЕ-одна з найбільш швидкозростаючих в нашій економіці. Минулого року, незважаючи на карантинні обмеження, зелена енергетика наростила потужності на 22%. Високий темп, але потрібно ще швидше, так як чиста енергія лежить в основі вирішення таких завдань, як декарбонізація економіки і створення водневої енергетики. Однак замість отримання стимулів від держави, українська зелена енергетика зіткнулася з абсурдною системою рішень, які йдуть врозріз з офіційними заявами України Про прихильність зеленому курсу", - заявила в.Гриб.

Вона також зазначила, що борг перед компаніями-виробниками чистої Е/Е на квітень 2021 року склав майже 18 млрд грн. Інвестори отримали лише чверть боргів, які уряд зобов'язався погасити в рамках підписаного в 2020 році Меморандуму і прийнятого парламентом ЗУ № 810-IX. Зелені компанії погодилися на пропозицію влади знизити зелений тариф на е / е в обмін на погашення боргів. Бізнес виконав свою частину Угоди, а влада ні, підкреслює політик.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

В. Гриб акцентувала на тому, що недалекоглядність і непрофесіоналізм влади вже коштували Україні кредиту МВФ на суму 2,9 млрд дол. Фонд однозначно дав зрозуміти, що відновлення кредитування нашої країни неможливо без наведення порядку в енергетиці, в тому числі без вирішення проблеми боргів перед зеленою енергетикою.

"Які ще аргументи потрібні Україні, щоб почати виконувати свої зобов'язання і надати галузі ВДЕ преференції для пріоритетного розвитку? Можливо, в національній енергетиці назріли певні кадрові рішення, які допоможуть зрушити вирішення проблем з мертвої точки", - підкреслила народний депутат.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів погодив законопроект з поправками до Податкового кодексу, яким пропонується ввести акцизний збір на зелену енергію в Україні за ставкою в діапазоні 3,2-40%.

Раніше під час обговорення проекту Закону профільні ВДЕ-асоціації заявляли, що введення акцизного податку на «зелену» електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з відновлюваних джерел, є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату і унеможливить залучення коштів у нові екологічні проекти.

Нагадаємо, 28 квітня стало відомо, що компанія Modus Energy, яка перебуває у власності громадян Литви, подала позов проти України через те, що держава не виконує свої зобов'язання з виплат за вироблену електроенергію і змушує компанію піти на зміни правил, які скорочують її доходи.

За інформацією партнера київського офісу міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, після першого арбітражного позову компанії Modus Energy можуть подати аналогічні позови ще до 10 інвесторів в зелену енергетику України.

За інформацією НБУ, на тлі кризи в "зеленій" енергетиці чистий відтік прямих іноземних інвестицій в Україну в 2020 році склав 868,2 млн, тоді як в 2019 році чистий приплив склав 5,860 млрд доларів. Відтік інвестицій зафіксовано вперше з 2015 року.

Станом на початок травня рівень розрахунків перед інвесторами становить 22%. З 22,4 млрд гривень боргу в 2020 році держава заплатила тільки 5 млрд грн.