Введення акцизного податку на електроенергію, вироблену СЕС і вес, може вплинути на подальші інвестиції в цю галузь і трансформацію енергетики в екологічно чисту, вважає заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

"Додаткове навантаження на ВДЕ може не розкрити повною мірою широкі можливості трансформувати енергетику в екологічно чисту – замінити застарілі потужності на нові, більш ефективні", – сказав він в інтерв'ю "Енергореформі".

При цьому Шафаренко підкреслив, що при прийнятті такого рішення потрібно виходити з інтересів держави і наслідків для нього.

"Необхідно приймати виважене рішення: наскільки це допоможе бюджету і який буде вплив на інвестиційний клімат", – роз'яснив позицію заступник Голови Держенергоефективності.

У будь-якому випадку, вважає він, таке рішення не повинно прийматися без консультацій з представниками галузі.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

"Якщо є необхідність у цьому рішенні, то його потрібно обговорювати з усіма учасниками: органами влади, інвесторами, асоціаціями, фінансовими інституціями", – сказав Шафаренко.

Разом з тим він додав, що перед нововведеннями необхідно вирішити питання фінансових зобов'язань перед виробниками зеленої електроенергії.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів погодив законопроект з поправками до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на зелену енергію в Україні за ставкою в діапазоні 3,2-40%.

Раніше під час обговорення проекту Закону профільні ВДЕ-асоціації заявляли, що введення акцизного податку на «зелену» електроенергію де-факто погіршує умови економічної діяльності виробників ресурсу з відновлюваних джерел, є грубим порушенням прав інвесторів, зашкодить інвестклімату і унеможливить залучення коштів у нові екологічні проекти.

Нагадаємо, 28 квітня стало відомо, що компанія Modus Energy, яка перебуває у власності громадян Литви, подала позов проти України через те, що держава не виконує свої зобов'язання з виплат за вироблену електроенергію і змушує компанію піти на зміни правил, які скорочують її доходи.

За інформацією партнера київського офісу міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, після першого арбітражного позову компанії Modus Energy можуть подати аналогічні позови ще до 10 інвесторів в зелену енергетику України.

На думку керуючого партнера консалтингової компанії Imepower, що працює в тому числі, на ринку "зеленої" енергетики, Юрія Кубрушко, позбавлення виробників електроенергії з енергії сонця і вітру нульової ставки на сплату акцизного податку спровокують інвесторів в такі об'єкти ВДЕ-генерації ініціювати нові арбітражні процеси проти України.

Він зазначив, що проект змін до Податкового кодексу, схвалений 12 травня урядом, згідно з яким пропонується виключити Е/Е ВЕС і СЕС з групи підакцизних товарів, що не підлягають сплаті цього податку, а відповідно встановити для них ставку в розмірі 3,2%, фактично означають подальше зниження зелених тарифів і рестроспективна зміна законодавства.