Український політолог Максим Ялі розповів, як» Нафтогаз України «провалив програму уряду щодо збільшення видобутку газу за п'ять років і як це "відгукнеться" після завершення будівництва російського трубопроводу "Північний потік – 2".

Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

"Як і обіцяв, продовжую тему про "ефективність" наглядових рад і» рехформи «українських держкорпорацій - монополістів, і чому звільнення Андрія Коболєва і наглядової ради» НГУ " було повністю виправданням. Тим більше на тлі сьогоднішньої новини в американських ЗМІ про те, що США може скасувати санкції проти компанії-оператора будівництва російського газопроводу «Північний потік-2». Про це повідомили джерела в адміністрації американського президента Джо Байдена», – зазначив ялі.

При цьому політолог підбив підсумки діяльності "Нафтогазу «за 2020 рік і п'яти років, що минули з моменту затвердження Програми Уряду України щодо збільшення видобутку газу цієї» дійної корови" для бюджету України.

Так «за словами ялі,» Нафтогаз України " завершив 2020 рік зі збитками понад 19 мільярдів гривень незважаючи на те, що спочатку за підсумками року планував отримати прибуток.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

До того ж спочатку в програмі, затвердженій урядом Гройсмана в 2016 році, ставилося завдання збільшити видобуток газу в Україні за п'ять років з 19,9 мільярда кубічних метрів за підсумками 2015-го до 27,6 мільярда кубічних метрів.

«(Про схвалення Концепції розвитку газовидобувної галузі України ) "»- опублікував посилання на Закон експерт.

Додатково до цього планувалося збільшити видобуток головним "діамантом «не тільки» НГУ«, а й усієї України – держкомпанією» Украгазвидобування" з 14,5 мільярдів кубічних метрів у 2015 році до 20,1 мільярдів кубічних метрів.

Як підсумок, за п'ять років «реформ» і реалізації поставлених урядом в 2016 році цілей, лише в 2020 році обсяг видобутку газу в порівнянні навіть з 2019 роком нашою найбільшою газовою компанією скоротився на п'ять відсотків – з 14,9 мільярдів кубічних метрів до 14,15 мільярдів кубічних метрів.

"При цьому витрати" НГУ " на її реалізацію склали близько 10 мільярдів доларів! Ефективно, чи не так? У той же час за підсумками абсолютно провального в усіх відношеннях 2020-го Наглядова рада НГУ на чолі з Клер Спотісвуд традиційно позитивно оцінила підсумки діяльності менеджменту компанії, роботу якої він і повинен контролювати і вказувати на його помилки і прорахунки. І, в разі, невиконання, давати рекомендації акціонерам (тобто державі як головному акціонеру) про звільнення керівництва компанії. Як то кажуть: "Картина маслом"!– - зазначив Максим Ялі.

Крім того, політолог підкреслив, що «ми проср@Лі вкрай важливі в умовах «гібридної» війни з РФ п'ять років для того, щоб нарешті позбутися залежності від російського газу, який продовжуємо купувати, оплачуючи за нього близько 50 дол на тисячі кубів компаніям-«прокладкам».

"Сподіваюся, мої друзям і передплатникам не варто пояснювати схеми по «позбавленню залежності» від російського «газового ярма» і закупівлі «європейського газу». Адже Словаччина, з труби якої ми його качаємо, ще той " газовий гігант!",- додав ялі.

Слід зазначити, що 18 травня ЗМІ, посилаючись на джерела в Адміністрації президента США Джо Байдена, повідомили, що США можуть скасувати санкції проти компанії-оператора будівництва газопроводу «Північний потік-2» Nord Stream 2 AG.

Як пише «Українська правда» з посиланням на Axios з посиланням на два джерела пише, що Держдепартамент визнає, що юридична особа - Nord Stream 2 AG і його генеральний директор, приятель Путіна (президента Росії Володимира Путіна, - Ред.) і екс-офіцер східнонімецької розвідки Маттіас Варніг, беруть участь у діяльності, що підпадає під санкції.

При цьому Держдеп відмовиться від санкцій з посиланням на національні інтереси США.

До того ж, за словами джерел, близьких до ситуації, єдиним способом потенційно ставати проект, завершений на 95%, є накладення санкції на німецьких кінцевих споживачів газу. А адміністрація Байдена не бажає розривати відносини з Німеччиною через «Північний потік-2».