Штучні обмеження і перекоси на ринку електроенергії призвели до того, що вся Атомна і теплова генерація знаходиться в глибокому збитку, а весь прибуток отримують в основному трейдери.

Про це заявив голова Державної компанії "Центренерго" Юрій Власенко.

"Це не ринок. Є багато перекосів, діють різні обмеження. Хто з учасників ринку зараз працює в прибуток? Атомники в збитку. Тепловики в глибокому збитку. Укренерго у збитку. Поки що на цьому ринку заробляють в основному трейдери", - заявив глава держкомпанії в інтерв'ю виданню "Ліга.Бізнес".

Глава компанії підкреслив, що при поточній, навіть заниженій ціні на вугілля 1650 грн, собівартість виробництва 1 кВт годину становить 1,5 грн. При цьому через перекоси на ринку компанія змушена продавати в середньому по 1,3 грн/кВт год.

"(Собівартість-прим.) Приблизно 1,5 грн за кВт-год.на кожній станції по-різному. А продаємо ми на РСВ і двосторонньому ринку в середньому по 1,3 грн за кВт-год», - додав глава компанії.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Нагадаємо, раніше Антимонопольний комітет України поклав відповідальність за зловживання на енергоринку на регулятор НКРЕКП.

Влітку 2020 АМКУ офіційно звинуватив комісію в спотворенні конкуренції на ринку електроенергії, зобов'язавши відмовитися від практики необґрунтованих цінових обмежень і штучного втручання в роботу ринку.

Саме дії НКРЕКП призвели до рекордних збитків державних компаній, зокрема НЕК «Укренерго» та «Енергоатом».