До того ж, норми, прописані в проекті, не зможе виконати промисловість. Про це заявив народний депутат Сергій Магера.

Депутат нагадав, що автори законопроекту пропонують провести екомодернізацію за 4 роки, а це нереально ні за термінами, ні за фінансовим навантаженням на підприємства.

«Та ж Польща йшла 20 років до існуючих європейських норм, а нам пропонують досягти тих же норм викидів, що в Європі, за 4 роки. Щоб ви розуміли: у нас, наприклад, коксохімічні батареї побудовані абсолютно на іншій технології. Якщо скопіювати європейські норми, наші батареї потрібно просто зупинити це. А одна батарея коштує півмільярда доларів«, - пояснив Магера в ефірі телеканалу»Україна 24".

На думку депутата, промисловість не впорається з цими завданнями, оскільки не має мільярдів на модернізацію. Тому ряд українських підприємств змушені будуть закритися і звільнити своїх працівників. Крім того, він підкреслив: законопроект містить багато корупційних ризиків.

«У проекті прописано, що підприємству можуть відмовити у видачі дозволів, але не прописано, наприклад, якими можуть бути критерії цієї відмови. Все дається на відкуп Міністерству. Міністерство має право відкладати рішення, або дати 7 років замість 4 - х на свій розсуд. А це колосальні ризики", - розповів Магера.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Він також зазначив: на відміну від країн Європи, в Україні не передбачена державна підтримка для підприємств на проведення екомодернізації.

"Там йдеться лише про штрафи і платежі, які промисловість повинна знайти і заплатити до державного бюджету. А ось в Європі, якщо ми вже копіюємо європейські норми, там, щоб ви представляли навіть порядок цифр, - а це 320 мільярдів євро, - закладається в такі програми, які фінансуються з державних бюджетів, і ще близько 360 мільярдів – це кредитування на поліпшення. Це все закладається в програмах Європейського Союзу. У нас – нуль", - сказав Магера.

Раніше заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський заявив, що Україна не повинна брати на себе нереалістичні зобов'язання щодо термінів проведення екомодернізації, а державі слід надати підтримку промисловості на переоснащення, як це роблять країни ЄС.

Раніше Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) також закликала Верховну Раду доопрацювати законопроект № 4167, оскільки на його реалізацію піде не менше $10 млрд, яких у промисловості немає, а механізми державної підтримки в проекті відсутні.