Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви з посиланням на сайт «Православная жизнь», про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«6-й псалом - це Книга Іова в мініатюрі, він вчить нас правильному ставленню до страждань. Іов, людина заможна, праведного життя, що користується величезною повагою, «від усіх синів Сходу», раптом позбавляється за лічені години всього свого величезного майна, десятьох дітей, які загинули під час бенкету під руїнами, і здоров'я. Страждаючи нестерпно фізично і морально, він шукає підтримки і розради у близьких, але, на жаль, не знаходить сприяння ні в особі дружини, яка залишила його, порадивши «хулити Бога і померти», ні в своїх друзях, що викривали його і соромили замість слів розради», - зазначив митрополит Антоній.

За словами владики, «як Іов не зрадив Бога, не почав хулити Його, так і наша душа повинна прорватися через морок, біль, страждання і скорботу у найстрашніші хвилини і відродитися, вийти до світла і незламної віри в Господа».

Митрополит Антоній пояснив, що будь-якій людині неймовірно важко осягнути сенс страждань, особливо незаслужених, і до кінця цю таємницю ми ніколи не розгадаємо. Але відкрити її допомагає історія, що трапилася з Іовом, яка показує, що Господь попускає випробування не тільки за гріхи, у Нього є також інші причини і цілі.

«Досвід праведного Іова нагадує нам, віруючим, що які б не були випробування, наскільки б незаслуженими вони нам не здавалися, ми не повинні відмовлятися від Бога. Можна запитувати, як Іов, але жодним чином не нарікати і хулити, а цілком довіряти Богу, Його волі, сподіватися на Нього. Тоді Господь виправдає нас, як виправдав Іова», - підкреслив керуючий справами УПЦ.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Владика звернув увагу, як у короткому псалмі чудово показана глибина смирення душі людини.

«10 рядків псалма. У них уміщено все життя: всі наші сумніви і страхи, нарікання і образи, прикрощі та жалі. 10 кроків - від невір'я до віри, від смерті до життя, від небуття до вічності. Кожен рядок як постріл, швидкий і потужний, точно досягає мети. У цьому короткому досконалому псалмі дивно показана глибина смирення душі перед красою і величчю Бога», - підсумував митрополит Антоній.